Alla inlägg den 28 september 2011

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 september 2011 18:59


 

Språkförsvaret har nyligen givit ut antologin ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” (ISBN 978-91-633-9292-4). Den finns hos nätbokhandlare som AdLibris, Arenabokhandeln, Bokus och Ord & Bok och kommer förhoppningsvis också att finnas hos välsorterade bokhandlare. Från baksidestexten:


Vårt språk är vår största naturtillgång. Språket gör oss till vilka vi är och vilka vi blir. Men det är en naturtillgång som vi inte kan ta för given. En stor del av världens språk hotas av utplåning. Men inte kan väl det gälla oss?


Tyvärr ser vi starka tendenser till att också det svenska språket håller på att ersättas. Det handlar här inte om språkhistorisk utveckling – utan om att hela domäner inom utbildning och forskning håller på att gå förlorade. Språk expanderar på andra språks bekostnad. Men det är ingen ödesbestämd utveckling. I många falla handlar det om slentrian, aningslöshet och vanans makt som gör oss passiva. Den våg som sköljer över oss går att bromsa, förhindra eller styra.


Språkförsvaret inser givetvis engelskans gångbarhet vid internationella kontakter, framför allt med de länder som räknas som anglo-amerikanska, men vår traditionella öppenhet får inte göra oss blinda för att också vi riskerar att utplåna vårt språk i denna välvilliga strävan utåt. Eller som det stod i varningstexten invid spårvagnslinjen på Hamngatan i Stockholm: Look up!


Denna antologi, som består av ett antal artiklar fr.o.m 2004, vittnar om att vi tror att det går att medvetet och systematiskt försvara vårt språk. Men den vittnar samtidigt om att vi tror att det är möjligt att påverka både makthavare och den allmänna opinionen med sakargument och att det när allt kommer omkring är vi enskilda människor som bestämmer språkutvecklingen.


Boken är inbunden och på 153 sidor. Den kommer att finnas hos nätbokhandlare  och välsorterade bokhandlare. För ytterligare information, exempelvis smakprov, om antologin, kontakta sprakforsvaret@yahoo.se. Ett boksläpp kommer att äga rum i Foajén, Årsta Folkets hus, Årsta centrum, Stockholm onsdagen den 19/10 2011 kl. 18.00 - 21.00 Förhandsanmälan till e-postadressen ovan-


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 september 2011 08:20


Språkföretaget Semantix har kartlagt om det på kommunernas webbplatser finns översättningar av viktig samhällsinformation till de vanligaste invandrarspråken. Man har alltså inte undersökt mera turistinriktad information, där engelskan utan tvekan dominerar stort, men kartläggningen visar att även när det gäller samhällsinformation är det framför allt engelska som dominerar stort, trots att engelska inte är modersmål för de allra flesta invandrare.


Av de 118 kommuner som använder sig av manuellt gjorda översättningar är det 111 som erbjuder samhällsinformation på engelska, långt efter kommer tyska (35 st), finska (28 st) och arabiska (11 st) och på jumboplatserna återfinns somaliska och persiska med 6 respektive 5 kommuner. Det här är naturligtvis en återspegling av den vanliga föreställningen att "det räcker med engelska" och "alla kan engelska". Det står däremot inte i proportion till de språk som talas i de länder de flesta invandrare i Sverige kommer ifrån, där 5 i topp-listan är Finland, Irak, ex-Jugoslavien, Polen och Iran. 


Det framgår också att duktigast på att översätta information till flera språk är Örebro kommun som har 8 språk, tätt följd av Helsingborg och Karlstad som har 7 språk vardera. Mer om undersökningen finns att läsa här.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards