Alla inlägg den 4 januari 2015

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 januari 2015 12:23

I en språkspalt, ”Reklamens språk blir sällan långlivat”, idag i Svenska Dagbladet skriver Bo Löfvendahl:


”Äntligen! Det nya styret i Stockholms stad har beslutat överge ordet världsklass, som använts i alla tänkbara kommunala sammanhang. Däremot kommer The Capital of Scandinavia att finnas kvar, trots att det mest mötts med hån sedan lanseringen 2006.

– Det är så inarbetat att det inte finns någon anledning att ändra, säger nya finansborgarrådet Karin Wanngård till lokaltidningen Vi i Vasastan.”


Det är naturligtvis ett framsteg att Stockholms stad har beslutat överge epitetet ”i världsklass”. Det blir lätt patetiskt om avståndet till ”världsklass” snarast tenderar att öka i stället för att minska som tycks vara fallet med bl.a ”en skola i världsklass” med tanke på de nedslående PISA-resultateten.


Men vad menas med att varumärket ”The Capital of Scandinavia” skulle vara inarbetat? Bland vilka? Det är dessvärre tvivelaktigt om de ansvariga bakom varumärket kan göra en objektiv bedömning av varumärkets genomslagskraft. Visserligen kläcktes formuleringen ”The Capital of Scandinavia” av ”varumärkesstrategen” Julian Stubbs efter en flaska rödvin:


–  I came up with the phrase. After a bottle of red wine. Det var jag som kom på formuleringen. Efter en flaska rödvin.


Det är tvivelaktigt därför att det är den politiska majoriteten i Stadshuset 2006 som har godkänt varumärket. Graden av uppslutning bakom varumärket är avhängig i vilken utsträckning man har varit insyltad i det ursprungliga beslutet. Det går nämligen lätt prestige i sådana här frågor.


Inför kommunalvalet 2014 ställde Språkförsvaret ett antal språkpolitiska frågor, bl.a om ”The Capital of Scandinavia”, till de partier som ställde upp i kommunalvalet i Stockholm.  Alla partier som sedan blev företrädda i Stadshuset utom Miljöpartiet besvarade dessa frågor. De partier som var mest positiva till detta varumärke var Moderaterna och Kristdemokraterna, tätt följda av Folkpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna. Den uppräkningen säger en del om det politiska ansvaret.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7 8 9 10
11
12 13 14
15
16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards