Direktlänk till inlägg 21 maj 2023

Och alltid denna Eurovision/ESC...!

Ja, då avgjordes årets Eurovision Song Contest/ESC 2023 i Liverpool förra helgen den 13/5. Och Loreen, Sweden, segrade i tävlingen!"Hurra Sweden, vi har vunnit!"  Detta utropade och skanderade alla svenska Eurovisionfantaster glatt och nationalistiskt runt omkring i  stugorna i Sverige i lördags/söndags. 


Detta kan vi nu också både läsa och höra i våra medier. Vi är ju stolta för denna ESC-vinst, eller hur? Dessutom är svenskarna generellt ovanligt positiva till ESC-tävlingen. Inget annat land i Europa har detta stora intresse för musiktävlingen som just Sverige.


Nu några korta funderingar kring Loreens vinst. Hon är tveklöst en duktig sångerska!För segern i Liverpool förra helgen, ska Loreen nu firas kungligt i Kungsträdgården i Stockholm. Tyvärr får jag ofta i Eurovisionsammanhang negativa tankar om tävlingen. Däremot vill jag inte framstå som glädjedödare.


Det är trist att våra svenska sångartister alltid anser och känner att de måste "sälja sin själ och svenska identitet" för att ha en chans att vinna denna musiktävling. Då måste de givetvis alltid sjunga bidragen på engelska. Så enkelriktad(?) är denna internationella musiktävling. Hade jag inte vetat att Loreen var svenska och representerade Sverige, då kunde jag likaväl ha trott att hon representerade England, eller något annat land, i Eurovision.


I en känd CD-musikaffär i Gallerian Vittorio Emanuele i Milano råkade jag för några år sedan träffa och komma i samtal med ett par italienska musikproducenter.  Därför kände de också mycket väl till ESC. Vi diskuterade generellt musik och vi utbytte samtidigt några tankar om Eurovision.


De sade ungefär så här: "Era svenska sångartister sjunger numera alltid på engelska i Eurovision. De sjunger idag aldrig på modersmålet svenska. Varför? Är de kanske oroliga för att de inte har chans att vinna Eurovision på svenska? Måste alla kanske bli världsartister som ABBA?". Ett mycket intressant påstående!


Då ser vi väl fram emot nästa års internationella Eurovision Song Contest/ESC i Stockholm! Lycka till!  


(PS. ESC kan kanske också tolkas som the English Song Contest??).


C-G Pernbring

Helsingborg 


Inlägget publicerades också som insändare under rubriken "Måste vi sjunga på engelska för att ha en chans på segern?" i Norra Skåne/NSK - Kristianstadsbladet/KB den 25/5 2023 och under andra rubriker i Helsingborgs Dagblad den 26/5 2023 och i Göteborgs-Posten den 29/5 2023).

                                                                                                      

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

21 maj 2023 17:11

Som alla vet finns det inget språk som heter belgiska, men 2003 gjorde Belgien ett bidrag till Eurovision som heter Sanomi med Urban Trad. Det kanske vore rättvist om alla länder sjöng på språk
som inte är engelska eller nationellt förankrade.

 
Ingen bild

Euro

23 maj 2023 20:19

Sverige har vunnit Eurovision två gånger med sånger på svenska.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards