Direktlänk till inlägg 28 april 2017

Konstitutionsutskottet går emot att älvdalskan ska erkännas som landsdels- eller minoritetsspråk

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 april 2017 16:51

Konstitutionsutskottet motiverar sitt beslut i detta betänkande - se sid. 33 - 38. Sista ordet i denna fråga är absolut inte sagt.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Martin Wiss

29 april 2017 11:10

Det framgick av utskottets betänkande att riksdagen avslog inte bara just motionerna om älvdalskans ställning, utan att riksdagen avslår nästan alla motioner i betänkandet (förutom delar av en motion om finlandssvenskan som antas). Vi får vara medvetna om att riksdagen normalt sett avslår alla motioner. Det är nästan bara 1% av alla motioner som antas. Visserligen kunde man tänka sig att utskottet har en starkare ställning nu, när vi har en minoritetsregeringen, men vanligtvis är det enbart propositioner som antas. Det faktum att SD låg bakom två av motionerna om älvdalskan, gör det inte heller lättare för förslaget att få acceptans bland andra partier, eftersom de inte vill samarbeta. Det fanns ändå en del positiva skrivelser om att stärka älvdalskans ställning i utskottet, även om man inte ville klassa älvdalskan som minoritetsspråk/landsdelsspråk. Det ska bli intressant att se vad som blir av dessa tankar i praktiken. Det verkar som om SOFI är och har varit en bromskloss. Kanske ligger det inte i SOFI:s intressen att klassa älvdalskan som landsdelsspråk/minoritetsspråk.

”Utskottet delar regeringens uppfattning att Älvdalens kommun på olika sätt bör kunna stödja älvdalskans bevarande inom kommunens ordinarie verksamhet och ge barn möjlighet att lära sig älvdalska, samt att det även inom ramen för folkbildningen bör finnas förutsättningar att stödja bevarandet av älvdalskan. Utskottet noterar också att Institutet för språk och folkminnen gör bedömningen att många åtgärder för att främja älvdalskan borde vara möjliga inom ramarna för den existerande lagstiftningen, förslagsvis inom ramen för en dialektpolitik.”

Utkottet vill att kommunen själv stödjer älvdalskans bevarande inom kommunens ordinarie verksamhet och ger barn möjlighet att lära sig älvdalska. Man talar även om folkbildning, dvs. antagligen kursverksamhet. SOFI vill att regeringen förbättrar sin dialektpolitik generellt (istället för att peka ut älvdalskan som minoritetsspråk/landsdelsspråk).

Jag hade inte väntat mig att motionen skulle antas, just eftersom jag vet att motioner mycket mycket sällan antas. Det gäller nog att fundera på varför SOFI har sin negativa inställning, och se om man kan bearbeta dem. Sen tycker jag det finns en del motsägelsefulla ståndpunkter i betänkandet. Särskilt i detta stycke:

”Regeringen fann mot bakgrund av mötet ingen anledning att ompröva sitt tidigare ställningstagande gällande älvdalskan. Som motivering anförde regeringen bl.a att det bland lingvister inte finns någon fullständig samsyn om huruvida älvdalskan utgör ett språk eller en dialekt, samt att älvdalskan har få användningsdomäner och att det är få föräldrar som talar älvdalska med sina barn. Vidare menade regeringen att ett erkännande av älvdalskan som ett minoritetsspråk troligen skulle innebära att krav även skulle resas från grupper som talar andra dialekter så att även dessa ska få betecknas som minoritetsspråk.”

På sikt tror jag ändå att älvdalskan kommer att bli ett minoritetsspråk/landsdelsspråk, men att det i sådana fall kommer att ske genom att det läggs en proposition i ärendet.

https://data.riksdagen.se/fil/47E12361-9468-4D7E-98D2-B50ACCCBF61B

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

29 april 2017 19:35

Jag hade faktiskt tänkt be att få publicera det här inlägget, men du gjorde det själv. Utmärkt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 maj 08:00

"Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en uppl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards