Direktlänk till inlägg 28 april 2017

Konstitutionsutskottet går emot att älvdalskan ska erkännas som landsdels- eller minoritetsspråk

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 april 2017 16:51

Konstitutionsutskottet motiverar sitt beslut i detta betänkande - se sid. 33 - 38. Sista ordet i denna fråga är absolut inte sagt.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Martin Wiss

29 april 2017 11:10

Det framgick av utskottets betänkande att riksdagen avslog inte bara just motionerna om älvdalskans ställning, utan att riksdagen avslår nästan alla motioner i betänkandet (förutom delar av en motion om finlandssvenskan som antas). Vi får vara medvetna om att riksdagen normalt sett avslår alla motioner. Det är nästan bara 1% av alla motioner som antas. Visserligen kunde man tänka sig att utskottet har en starkare ställning nu, när vi har en minoritetsregeringen, men vanligtvis är det enbart propositioner som antas. Det faktum att SD låg bakom två av motionerna om älvdalskan, gör det inte heller lättare för förslaget att få acceptans bland andra partier, eftersom de inte vill samarbeta. Det fanns ändå en del positiva skrivelser om att stärka älvdalskans ställning i utskottet, även om man inte ville klassa älvdalskan som minoritetsspråk/landsdelsspråk. Det ska bli intressant att se vad som blir av dessa tankar i praktiken. Det verkar som om SOFI är och har varit en bromskloss. Kanske ligger det inte i SOFI:s intressen att klassa älvdalskan som landsdelsspråk/minoritetsspråk.

”Utskottet delar regeringens uppfattning att Älvdalens kommun på olika sätt bör kunna stödja älvdalskans bevarande inom kommunens ordinarie verksamhet och ge barn möjlighet att lära sig älvdalska, samt att det även inom ramen för folkbildningen bör finnas förutsättningar att stödja bevarandet av älvdalskan. Utskottet noterar också att Institutet för språk och folkminnen gör bedömningen att många åtgärder för att främja älvdalskan borde vara möjliga inom ramarna för den existerande lagstiftningen, förslagsvis inom ramen för en dialektpolitik.”

Utkottet vill att kommunen själv stödjer älvdalskans bevarande inom kommunens ordinarie verksamhet och ger barn möjlighet att lära sig älvdalska. Man talar även om folkbildning, dvs. antagligen kursverksamhet. SOFI vill att regeringen förbättrar sin dialektpolitik generellt (istället för att peka ut älvdalskan som minoritetsspråk/landsdelsspråk).

Jag hade inte väntat mig att motionen skulle antas, just eftersom jag vet att motioner mycket mycket sällan antas. Det gäller nog att fundera på varför SOFI har sin negativa inställning, och se om man kan bearbeta dem. Sen tycker jag det finns en del motsägelsefulla ståndpunkter i betänkandet. Särskilt i detta stycke:

”Regeringen fann mot bakgrund av mötet ingen anledning att ompröva sitt tidigare ställningstagande gällande älvdalskan. Som motivering anförde regeringen bl.a att det bland lingvister inte finns någon fullständig samsyn om huruvida älvdalskan utgör ett språk eller en dialekt, samt att älvdalskan har få användningsdomäner och att det är få föräldrar som talar älvdalska med sina barn. Vidare menade regeringen att ett erkännande av älvdalskan som ett minoritetsspråk troligen skulle innebära att krav även skulle resas från grupper som talar andra dialekter så att även dessa ska få betecknas som minoritetsspråk.”

På sikt tror jag ändå att älvdalskan kommer att bli ett minoritetsspråk/landsdelsspråk, men att det i sådana fall kommer att ske genom att det läggs en proposition i ärendet.

https://data.riksdagen.se/fil/47E12361-9468-4D7E-98D2-B50ACCCBF61B

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

29 april 2017 19:35

Jag hade faktiskt tänkt be att få publicera det här inlägget, men du gjorde det själv. Utmärkt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 11:00

Hej!   På Sveriges Radios webbplats  står följande:   "Upptäckten är över 2000 år gamla och ovanligt välbevarade trots det vulkanutbrottet Vesuvius som lämnade staden i aska".   Men på dessa få ord finns flera grammatikfel och ett sakfel:...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång och dikt 2024-04-14   Söndagens svenskspråkiga sång   Sara Eng - Trollkarlen från Indialand    Söndagens svenskspråkiga dikt   Den norske viking som grundade Limerick säkert samma dag, samma timme fick...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 13 april 22:00


      Och denna "verksamhet", som också förstör elevernas kunnskaper i samt känsla för att vilja använda det svenska språket, betalar samtliga svenska skattebetalare för via skatten (skolpengen).   Enligt den svenska språklagen från 2009 ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards