Direktlänk till inlägg 13 oktober 2022

Blir undervisning i svenska för lärarstudenter intressantare om grammatikmomentet skulle tas bort?

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 oktober 2022 11:43

Cassandra Johansson Pajula skriver i debattartikeln Chockerande att lärarstudenter tycker det är tufft att inte plugga om anti-pluggkulturen:


”Jag skrev om min erfarenhet av detta på sociala medier. Inlägget väckte mycket åsikter, framförallt från lärare. Kommentarer som ’gnälliga aktivister som inte vill studera’ och ’personer med dåliga studieresultat söker sig till att bli lärare, eller sådana som inte vet vad de vill jobba med’ var förekommande. Jag tror absolut att det faktum att läraryrkets oförtjänt låga status är en av orsakerna till den här problematiken, eftersom det har dragit till sig personer som egentligen inte har intresset att bli lärare. Att personer utan intresse ändå pluggar till lärare är en stor fara och ett hot mot den framtida svenska skolan eftersom det skolan behöver mer än något annat är lärare med ämneskunskaper.


Men det är också viktigt att markera att majoriteten av lärarstudenterna är ambitiösa, seriösa och inser vikten av att kunna sina ämneskunskaper.


Att föreslå mer intressanta kurser är inte hållbart. Poängen med att vi läser kurserna är att vi ska lära ut det till eleverna. Hur skulle det se ut om grammatiken togs bort från svenskundervisningen för att lärarstudenterna inte tyckte det var intressant nog?”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

13 oktober 2022 14:39

Det finns ett sätt att göra grammatik intressant och det är att först lära ett propedeutiskt språk som klargör hur grammatik fungerar.
Men den kunskapen undanhålls både för lärare och elever.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 14:42


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 11:00

Forskare som inte har engelska som modersmål arbetar mycket hårdare bara för att hänga med, visar global forskning.   Numera är det nödvändigt att ha åtminstone grundläggande kunskaper i engelska i de flesta forskningssammanhang. Men samtidigt läg...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 26 april 10:47

  Tidsandan, från början ett tyskt begrepp, Zeistgeist, betyder tidsålderns och det dåvarande  samhällets anda och avser det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod. Det intressanta i begreppet är att Zeit...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards