Direktlänk till inlägg 5 augusti 2023

Det är svårt att prata engelska obehindrat i motsats till sitt modersmål

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 augusti 2023 13:03

I artikeln ”Jag kämpar på med engelskan – djupt generad” i Aftonbladet igår skrev Åsa Linderborg avslutningsvis:

 

”Obehaget fördjupades på gymnasiet när min engelsklärare skulle reta klassens ’lilla Fröken röd’ med särskilda övningar, så som att översätta Thatchers uppläxningar av de brittiska gruvarbetarna.


Tack vare detta, samt brist på begåvning, har jag tackat nej till en rad attraktiva uppdrag utomlands. 


Undersökningar visar att man blir mellan 15 och 20 procent ”dummare” när man tvingas arbeta på ett annat språk än ens eget. Det är en tung orsak till att många väljer bort ett yrkesliv i universitetsvärlden. En av dem är jag. 


I veckan uppmärksammade Catrin Lundström, professor i Linköping, jätteproblemet med att svenskan utarmats i den högre utbildningen.


Den som läst en avhandling på engelska i vilket ämne som helst som rör svensk historia, vet hur mycket som därmed går förlorat.


Framför allt är det ett demokratiskt problem, eftersom forskare har till uppgift att förmedla sina skattefinansierade resultat och kunskaper. Inte minst ökar den sociala snedrekryteringen om bara de språksäkra har en chans.


Det är mitt språk som gör mig till mig. Med ord och intonation kan jag vara lekfull, poetisk, rolig, elak, korkad, smart, frågvis, ömsint, allvarlig, irriterande, ärlig. Oförvägen – hur översätter man ens ett sånt ord?


Allt det där som gör mig till människa. En som inte pratar engelska. En bland många. Långt, långt fler än man kan tro.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



 
 
Ingen bild

inga johansson

5 augusti 2023 13:44

Åsa!
Har dina gäster aldrig önskat att de kunde ett brodersmål,
som man inte behöver generas av?
Allas andra språk och sedan kan man fylla på med engelska, kinesiska eller rent av
arabiska, språk med andra skrivtecken.

 
Ingen bild

Annika

5 augusti 2023 16:42



De flesta som som bott i Sverige mycket länge, kanske sedan födelsen, kan nog, utan överdrifter, tala, förstå och skriva på svenska. Rättare sagt, de borde kunna det. Visst är det så att en del behärskar svenska bättre än andra av skilda skäl. Ett skäl är att skolan inte lär eleverna vare sig att tala eller skriva svenska. Men när kan man med fog påstå att man kan engelska eller något annat språk för den delen.

Själv är jag tvåspråkig från födelsen så jag vet hur det är att verkligen kunna två språk. Engelska började jag lära mig i skolan när jag var elva år.

Jag har på intet sätt gjort några systematiska studier om hur olika människor klarar att lära sig ett språk efter barndomen men jag tycker mig ha märkt att det nog skiljer sig från person till person hur vederbörande lyckats lära sig ett främmande språk efter att de lämnat barndomen.

Det kan bero på intresse eller fallenhet och det kan bero på om hen är envis eller ej. Dessutom lägger olika personer ribban olika högt för när man kan säga att man kan ett språk.

Oavsett om det gäller språk eller något annat område anser jag att har man aldrig upptäckt hur lite man kan inom aktuellt område, kan man väldigt lite. Jag kan i alla fall engelska tillräckligt väl för att inse att min engelska står min svenska långt efter. Jag kan till exempel färre synonymer, jag kan inte anpassa ordval och språkstil efter sammanhanget på engelska lika bra som jag kan på svenska. Men när jag talar engelska är svenskan bortkopplad. På något sätt brukar jag lyckas säga det jag vill utan att fundera över hur ett visst ord ska översättas.

På senare tid tycker jag mig ha märkt att en text på engelska som är skriven av någon eller några som inte har engelska som modersmål är svårläst jämfört med en text som är skriven av någon som talar engelska sedan barnsben. Kanske inbillar jag mig men det synes mig som att meningsbyggnaden är enklare när någon med engelska som modersmål har skrivit. Har någon som läser detta tyckt sig märka samma sak?

Till sist, amerikanska är mycket enklare än engelska, tycker jag och man måste få göra fel ibland när man talar ett främmande språk.

 
Daniel

Daniel

5 augusti 2023 16:52

Nja, att man skulle bli dummare är väl i så fall på ett mer individuellt plan. Jag var skoltrött i högstadiet och gymnasiet och även om jag hade särskild engelska i högstadiet så tyckte jag inte att jag lärde mig så mycket. Först nu, över 40, har jag börjat intressera mig för att utveckla min engelska vokabulär.

Med gott resultat, eftersom jag nu kan läsa engelska webbsidor med mycket mer behållning och förståelse än innan. Man blir för det mesta bra på det man tränar på, men hos vissa kan risken finnas att andra kunskaper faller bort ur minnet om man fokuserar mycket på ett eller flera nya ämnesområden. Att kunna memorera det man pluggar in kan vara en konst, mer för vissa än för andra.

http://https://friadiskussioner.freeforums.net

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 maj 08:00

"Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en uppl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards