Alla inlägg den 19 juni 2024

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 19 juni 10:00

Det går att sjunga på svenska i popvärlden och samtidigt nå stora framgångar! Den svenska sångerskan och låtskriverskan Veronica Maggio, född 1981, är den första svenskspråkiga artist som fått över en miljard låtlyssningar på musikströmningstjänsten Spotify. Alla hennes låtar är på svenska och några av de mer spelade är ”17 år”, ”Välkommen in”, ”Jag kommer”, ”Hela huset”. År 2023 tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Hon går hem inom många åldersgrupper och är i sommar aktuell med en turné i Sverige och Norge. 


Christina Käll

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 19 juni 08:00

Efter bara två års verksamhet ska Språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, mäenkieli, romska och jiddisch troligen läggas ner vid årsskiftet, och personalen har sagts upp. Orsaken är att regeringen inte har gett Insitutet för språk och folkminnen, Isof, som driver centrumen, något besked om uppdrag eller finansiering från 1 januari 2025, enligt ett inslag från Sveriges Radio finska.


Sedan 2022 finns fyra språkcentrum, i Uppsala (finska), Stockholm (romska och jiddisch) och Kiruna och Övertorneå (meänkieli).Deras uppdrag är att ”tillgodose den aktuella minoritetens behov och rätt att återta språket genom att aktivt främja och stimulera ökad användning av språket, stärka enskilda förutsättningar för att bruka och återta språket samt sprida kunskaper om språket och hur det kan revitaliseras", som det står på Isofs hemsida


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards