Direktlänk till inlägg 22 februari 2025

Frankrike slår ett slag för franskan i Mellanöstern

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 12:00


"Franska är det femte mest talade språket i världen efter mandarin, engelska, spanska och arabiska. Det är officiellt språk i 32 länder, vilket motsvarar cirka 300 miljoner frankofoner världen över.

I Mellanöstern talas franska i flera länder, bland annat Marocko, Algeriet, Tunisien, Mauretanien och Libanon, på grund av Frankrikes koloniala arv.

I Libanon är 45% av libaneserna helt eller delvis fransktalande, enligt en studie från 2018, och 3,2% av den egyptiska befolkningen är fransktalande.

Enligt en rapport från French Language Observatory från 2022 bor 14,6 procent av dem som talar franska dagligen i Mellanöstern, inklusive de arabiska Maghreb-länderna.

I de arabiska Maghreb-länderna är Tunisien Nordafrikas största användare av franska (52%), följt av Marocko (35%), Algeriet (33%) och Mauretanien (13%), enligt en rapport från French Language Observatory 2018.

Utanför Nordafrika visar en studie med titeln ”French departments in Gulf Universities in accordance with the Vision 2030: Reality, challenges, and prospects” att det franska språket har spridit sig i de sex arabiska Gulfländerna sedan slutet av 1900-talet, både på personlig och akademisk nivå.

Dessutom har universiteten i Saudiarabien, Kuwait, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Oman och Qatar inrättat franskspråkiga avdelningar för att undervisa i franska som främmande språk eller som valbar kurs.

Enligt Arab News finns det mer än 150 000 fransktalande i Saudiarabien och mer än 5 000 studenter lär sig franska varje år vid saudiska universitet."


Läs hela artikeln här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




 
 
Ingen bild

Rulle

Söndag 23 feb 15:16

Och detta är inte neokolonialt för att…?

 
Ingen bild

Observatör

Måndag 24 feb 13:25

Varför skulle det vara något dåligt att engelskan får konkurrens? Många stater sprider sin kultur och språk utomlands; det gäller Kina, som aldrig haft några kolonier, och Sverige, som har haft ett fåtal kolonier, som inte överlevde särskilt länge.

 
Ingen bild

Rulle

Tisdag 25 feb 22:44

Det är arabiskan som får konkurrens av franskan, det gamla kolonialspråket som utraderat hundratals inhemska språk världen över. Hur är detta inte neokolonialism? Frankofonin är ett nykolonialt projekt!

 
Ingen bild

Benny (Vladivostok)

Onsdag 26 feb 08:27

Franskan är officiellt språk i många gamla kolonier som ett kompromisspråk i språkligt heterogena länder. Ofta är det bara en liten elit som talar språk, så 300 miljoner bör tas med en rejäl nypa salt. Detta gäller även engelska och portugisiska i gamla kolonier (undantag Brasilien).

 
Ingen bild

Observatör

Onsdag 26 feb 15:51

Svar till Rulle:
”Det är arabiskan som får konkurrens av franskan, det gamla kolonialspråket som utraderat hundratals inhemska språk världen över. Hur är detta inte neokolonialism? Frankofonin är ett nykolonialt projekt!”
Menar du att arabiskan på något sätt är ett förtryckt språk? Känner du inte till att arabiskan expanderade genom erövring från och med 600-talet, västerut så långt som till Marocko och österut så långt som till Pakistan? På vägen förvandlades en rad språk till minoritetsspråk; i Maghreb blev berbiskan ett minoritetsspråk och i Egypten förvandlades koptiskan (arvtagare till fornegyptiskan) till ett liturgiskiskt språk, även om försök idag görs för att återuppliva det som talspråk. I Mellanöstern förvandlades en rad andra semitiska språk till minoritetsspråk. De som klarade sig var fr.a persiska, kurdiska och urdu, som alla är indoeuropeiska språk. Nej, franska konkurrerar med engelska som främmande språk i Mellanöstern och hotar inte arabiskan; i Maghreb har dock franskan en betydligt starkare ställning på grund av det koloniala arvet.

 
Ingen bild

Rulle

Fredag 28 feb 00:22

Observatör: I Libanon konkurrerar franskan med arabiskan. Det är ett faktum. Och beträffande Frankofonin, hade du varit lika överseende ifall nån amerikansk påverkansorganisation lobbat för att stärka engelskan i Sverige? Nä skulle inte tro det va…

 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 28 feb 15:14

Jag samtalade för några år sedan med en man som varit
språklärare i flera afrikanska länder.
Han menade att elever han haft från de länder
där franska varit kolonialspråk, var betydligt duktigare
och mer intresserade av språkundervisningen
än de elever som fanns i länder där engelska dominerade.

 
Ingen bild

Observatör

Fredag 28 feb 15:39

Svar från Perplexity:
Franska har en betydande ställning i Libanon, trots att arabiska är det enda officiella språket i landet. Franskan är en del av Libanons språkliga mångfald och har historiska rötter i landet.
Franska introducerades i Libanon under det franska mandatet i början av 1900-talet1. Sedan dess har språket behållit en stark position, särskilt bland den kristna befolkningen, för vilka franskan länge var en viktig identitetsmarkör.
I dagens Libanon används franska ofta tillsammans med arabiska och engelska i en form av kodväxling, där människor blandar dessa språk i vardaglig kommunikation. Detta fenomen är särskilt vanligt bland välutbildade libaneser och i storstadsområden.
Franskans ställning i Libanon upprätthålls också genom utbildningssystemet. Många privatskolor i landet undervisar på franska, vilket gör att elever lär sig språket från tidig ålder. Detta bidrar till att många libaneser associerar franskan med litteratur och filosofi.
Trots att engelskans inflytande har ökat på senare år, fortsätter franskan att vara en viktig del av Libanons språkliga landskap, vilket återspeglar landets historiska och kulturella band till Frankrike.

 
Ingen bild

Rulle

Fredag 28 feb 20:13

Ja då är vi överens, Observatör. Ned med språklig kolonialism! Leve folkspråken! Nästan allt din AI-kompis säger om franska i Libanon gäller också för engelska i Sverige (ett främmande språk omhuldat av en elit med stöd i privat utbildning där språklig sammanblandning blir ett bestående resultat). Bevara oss alla från den språkliga kolonialismen–imperialismen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 maj 08:00

"Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en uppl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards