Alla inlägg den 6 september 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 september 2008 13:26

  

(Denna text är hämtad från Språkrådets webbplats. Det är naturligtvis en angelägen bok.)


Svenska skrivregler är Språkrådets rekommendationer för hur man skriver och utformar texter: stor och liten bokstav, rubriker, stycken och avstavning, punktuppställningar, tabeller och diagram m.m Den nya utgåvan är nu tryckt och på väg ut i bokhandeln. Svenska skrivregler

Vad är då nytt i denna utgåva?
  • Några nya avsnitt lagts till, t.ex ett om utformning av minnesanteckningar och rapporter och ett om alfabetisk sortering av företagsnamn.
  • Många råd har utökats och preciserats, t.ex råden om förkortningar, rubriker, citat och anföring, punktuppställningar och brev och hälsningsfraser. Det ger 50 nya sidor.
  • Rekommendationerna är rakare och mer normerande.
  • Många texter har skrivits om.
  • Nya numrerade underrubriker har satts in i avsnitten, vilket gör det betydligt lättare att hitta i boken.

Har några råd ändrats sedan förra utgåvan? Nja, de gamla råden står sig. Men många råd har justerats lite. Och ett råd har tydligt ändrats: alla politiska partier och förbund ska nu skrivas med stor bokstav.

Precis som vid förra utgåvan kommer en e-boksversion att ges ut, tillgänglig t.ex från nätbokhandeln Adlibris. Dessutom kommer det att byggas upp en speciell webbavdelning på adressen språkrådet.se/skrivregler med information om korrekturfel och ändringar mellan utgåvor och tryckningar, liksom fördjupningstexter kring vissa avsnitt i boken.

Boken kan beställas hos Språkrådet för 260 kr + porto på expedition(à)sprakradet.se (byt ut à mot @) eller 08-442 42 00.

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8 9 10
11
12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards