Direktlänk till inlägg 15 maj 2014

Femton nyanser av doft

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 maj 2014 20:24

Forskare från Max-Planck-Institut für Psycholinguistik i nederländska Nijmegen har utforskat maniqspråket med fokus på ord för dofter. Maniq (mani) är ett litet jägar- och samlarfolk som lever i södra Thailands regnskogar. Det visade sig att maniq hade inte mindre än femton ord för olika dofter. Det är mycket ovanligt i språken med separata ord för olika slags dofter. I svenskan – liksom i engelskan och tyskan – används i stället liknelser och metaforer. Det luktar (som) apa etcetera. Frågan är dock om inte rutten representerar ett undantag.


Maniq har ord för doften från gamla hyddor, från döda djur, den doft man får i näsan, då man tar en slurk från ett bamburör och doften från solen.


Det visade sig också att maniqtalarna ordnade doftbegreppen på två plan; det ena planet representerades av dofter, som var angenäma eller icke-angenäma – det andra av farliga respektive ofarliga dofter.


Luktsinnet har naturligtvis stor betydelse för maniq i deras omgivning, men det finns inget som säger att andra jägar- och samlarfolk i en liknande omgivning har varit tvungna att utveckla en liknande avancerad vokabulär för dofter, även om det inte är uteslutet.


Källor:


  1. Revisiting the limits of language - Max Planck Institute of Psycholinguistics 7/4 2014
  2. Angelika Franz: Thailand: Urwaldbewohner unterscheiden 15 abstrakte Doft-Namen – Spiegelonline 6/5 2014

Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 30 sept 08:00

Europarådets expertkommitté har nyligen i en rapport förklarat:   ”Dessutom har det älvdalska samhällets och dess talares ansträngningar resulterat i flera finansieringsansökningar till myndigheter och som en konsekvens hjälpt älvdalskan at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se