Alla inlägg den 11 januari 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 januari 2009 11:48



(Texten är hämtad från Språkrådets webplats - några extra länkningar har gjorts)


Från 1 januari satsas det i Norden på ökad språkförståelse mellan nordiska barn och ungdomar. Samtidigt får det nordiska språksamarbetet ny form.

Satsningarna på ökad språkförståelse mellan i första hand nordiska barn och ungdomar sker mot bakgrund av att språkförståelsen försämrats de senaste decennierna – samtidigt som kontakterna i form av arbetskraftsinvandring och näringlivsfusioner ökat.

Det nordiska språksamarbetet får från 1 januari samtidigt en delvis ny form, både på politisk nivå och på språkvårdsnivå. Det innebär bl.a att det inrättas en särskild rådgivande expertgrupp som ska ta fram förslag till insatser. Nätverket för Nordens språknämnder (där Språkrådet ingår) får ett övergripande ansvar för att samordna alla språkaktiviteter i Norden. Nätverket får ett administrativt kontor för att utföra detta uppdrag, förmodligen i form av två tjänster som placeras i Danmark.

I de nya direktiv som gått ut om de nya språksatsningarna klargörs också att arbetet tydligare ska förankras i ”Deklaration om nordisk sprogpolitik” som togs fram 2006.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards