Alla inlägg den 10 maj 2010

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 maj 2010 22:38


(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Språkrådet har nu särskilda webbsidor för barn och unga som vill veta mer om språk.


Språkrådets nya webbsidor för unga som vill veta mer om språk vänder sig till både yngre och äldre barn. Siktet är i första hand inställt på barn i åldrarna 10–12, men även yngre och äldre barn har glädje av sidorna, liksom förstås lärare.

Syftet är inte bara att informera om språkfrågor utan också att väcka intresse för språk, att skapa förståelse för vikten av språklig mångfald och över huvud taget verka för språklig tolerans.


Vi informerar om språken i Sverige, ger korta beskrivningar av språken och illustrerar dem med språkprov, än så länge bara i text men ljudillustrationer är på gång. Vi har till exempel inledningen till sagan om Rödluvan på svenska, finska och romska. Flera språk kommer efter hand. Vi har en faktaavdelning, och vi tar upp barnens språkliga rättigheter.


Webbplatsen ska bli mångspråkig, i första hand med fokus på de nationella minoritetsspråken (finska, samiska, meänkieli, romska och jiddisch). Vi vill förstås också verka för den nordiska språkgemenskapen och hoppas att så småningom kunna samverka med en planerad nordisk webbplats med ordböcker och annat material.


Givetvis finns möjlighet att ställa språkfrågor, skicka in nya ord och tycka till om vår webb. Det gör man på ung(@)sprakradet.se. Vi kommer också att ha tävlingar, och den första gäller vad webben ska heta och hur loggan för sidorna ska se ut. Tills vidare kallar vi avdelningen ungwebben.


För mer information kontakta:
Birgitta Lindgren, 08-442 42 06, Birgitta.Lindgren@sprakradet.se

Riina Heikkilä, 08-455 42 24, Riina.Heikkila@kielineuvosto.se.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards