Direktlänk till inlägg 29 februari 2012

City of Care - Vårdstad?

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 februari 2012 19:08

   

Det senaste exemplet på städer och/eller regioner som vill heta något på engelska är Uppsala. I en artikel i Uppsalatidningen berättas om planer på att göra Uppsala till ”staden där vi bryr oss”. I papperstidningen (men inte i nätupplagan) finns bild på en logo med blandspråket svengelska: City of Care/Uppsala - där vi Bryr oss/om oss Själva/Andra/Naturen.


De som ligger bakom är Uppsala föreningsråd, kommunens renhållningsprogram och framför allt föreningen Life-Link med sin grundare och ordförande Hans Levander. Den senare framhåller i artikeln att konceptet plockats från föreningen, som arbetar med värdegrundsfrågor i skolor i olika länder, och där man använder begrepp som Care for Myself, Care for Others, Care for Nature. Och nu vill man ”testa på kommunnivå”.

 

Syftet med föreningens arbete må vara vällovligt, men ur språklig synpunkt är det valda mottot misslyckat. För det första ytterligare ett tillskott till floran av engelska eller svengelska deviser. För det andra ger begreppet City of Care andra associationer än vad det handlar om, nämligen sjukvård och sjukhus. Min första reflektion när jag såg det var att det handlade om vård, kanske någonting om att Uppsala hade bra sjukvård, med Akademiska sjukhuset osv. Även Fredrik Wikingsson (Filip och Fredrik) sågar uttrycket, och gör också spontant kopplingen till sjukvård när han tillfrågas om vad han tycker om det: ”City of Care, har det med sjukhuset att göra?” Hans Levander får i artikeln frågan om varför man använder engelska, och svarar: ”Begreppet 'care' speglar bättre de två dimensionerna, att man både bryr sig och bidrar till förändring. Man tappar lite av klangen i ordet om man översätter det.” Jag misstänkte att hans påstående om ordets dimensioner bara var löst tyckande, så jag frågade en annan av Språkförsvarets medlemmar, Jonathan Smith som är infödd engelsman och bor i Sverige, hur han ser på saken, och han säger. ”För mig och för den överväldigande majoriteten av infödda engelsktalande skulle 'City of Care' ge intrycket av en vårdstad, en stad vars ekonomi byggs på vården, sjukhus, skyddade verkstad och boende för utvecklingsstörda.” Han tillägger att han tycker det låter som ett typiskt svenskt påhitt.

 

Sammantaget alltså ytterligare ett misslyckat försök från en svensk stad att verka ”internationell”.

 

Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Observatör

29 februari 2012 20:30

”Begreppet 'care' speglar bättre de två dimensionerna, att man både bryr sig och bidrar till förändring. Man tappar lite av klangen i ordet om man översätter det.”

På vad sätt speglar 'care' att man bidrar förändring? Ett vanligt anglofilt argument är att ett visst engelskt engelskt uttryck betyder "något mer" än motsvarande översättning på svenska. Detta är mycket sällan sant. Det speglar snarare att vederbörande varken behärskar svenska eller engelska fullt ut.

 
Gunnel Arbin

Gunnel Arbin

1 mars 2012 13:26

Håller absolut med Susanne! Care leder tankarna till sjukvård och det var väl inte det som upphovsmännnen avsåg? Sen tycker jag det är smått löjligt att varje stad/län i Sverige skall ha en engelsk devis.

http://lechia

 
Ingen bild

Christian Hasfjord

1 mars 2012 14:38

Även jag kopplar ordet "care" till vård och omsorg. Ordet "care" har inget med förändring att göra. Alla dessa befängda anglofila deviser som besudlar vårt svenska språk vittnar om upphovsmännens tillgjordhet och bristfälliga seriositet. Jag förstår inte varför sådana människor ständigt måste framhäva att de hjälpligt kan uttrycka sig på engelska. Uppsala förknippas främst med sitt universitet, varför "Lärdomsstaden" vore ett med adekvat begrepp än det stolliga "City of care.

 
Thomas Olausson

Thomas Olausson

1 mars 2012 20:24

Nu får engelsktalande dubbla anledningar att undra "who cares?"…

http://vanligtvis.se

 
Ingen bild

Bengt

9 mars 2012 20:54

Jag kan bara instämma i ovanstående inlägg. För mig, som bott 20+ år i USA var det också självklart att tolka det som att man ville framhäva stadens sjukvård. Samtidigt har jag svårt att komma ifrån känslan att det är något provinsiellt och fjäskigt över all denna engelska eller "engelska",som myndigheter och företag omger sig med. Ute i stora världen möts sådant här med löje snarare än respekt.

 
Gunnel Arbin

Gunnel Arbin

20 mars 2012 16:32

Instämmer 100 procent med Bengts inlägg. Det låter töntigt och fjäskigt förutom att det har en vädigt provinsiell prägel. Tummen ner!

http://lechia

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 13:00

”I spalten ’Kort fråga, kort svar’ har redaktionen för radiostationen SWR3 i Tyskland undersökt frågan om hur många ord det tyska ordförrådet innehåller. Hanna Gottschalk från Föreningen för det tyska språket i Mannheim förklarar at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Magnus Uggla & Tommy Körberg - Moder Svea    Söndagens svenskspråkiga dikt   Vår nationalsymbol kallas Svea hon försåldes i morse på rea. Det nationella är slut så nu kastas hon ut och förresten s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 mars 12:37

På ditt modersmål kan du säga vad du vill, på andra språk det du kan!   Ovanstående är värt att betänka för alla de som medvetet eller omedvetet verkar för att ge engelskan en allt större betydelse i vårt samhälle och på vårt modersmåls bekostnad...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 mars 14:34

  Det sägs ganska allmänt bland lingvister att lånord (ett ganska fånigt ord då det sällan eller aldrig handlar om ett lån och en generös långivare)  inte utgör något hot mot ett språk. Och så brukar det komma en långdragen historia där man har svå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 mars 08:00

  Så var då den svenska delen av melodifestivalen över för den här gången. Det blev precis som i Vasaloppet: norrmännen vann. Men hur gick det till?   Med ett litet undantag så var som vanligt alla bidrag på engelska. Inte nog med det, man har ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards