Direktlänk till inlägg 22 februari 2016

Svar till Näringsdepartementets promemoria ”Uppdrag om offentlig terminologi” av den 15 januari 2016

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 februari 2016 11:34

21/2 2016

 

Svar till Näringsdepartementets promemoria ”Uppdrag om offentlig terminologi” av den 15 januari 2016

 

Näringsdepartementet publicerade den 15 januari en promemoria rörande terminologiarbetets organisatoriska ramar i Sverige. Denna promemoria är ett resultat av en ensamutredares verk.


Det finns idag ett fungerande centrum för terminologiverksamheten i Sverige, nämligen  Terminologicentrum (TNC).  Promemorian föreslår att såväl delar av TNC:s ansvar skall överföras till Institutet för språk och folkminnen och styrningen till Kulturdepartementet som att statsbidraget till TNC ska skäras ner, vilket får konsekvenser för antalet tjänster på TNC.


Det är mycket svårt att förstå vad promemorians kritik av TNC:s verksamhet egentligen går ut på. I promemorian heter det att TNC att uppfattar sig inte ha något ansvar för samordningen mellan myndigheter. Detta kan inte stämma, eftersom samordning är själva grunden för allt terminologiarbete.  I de nordiska grannländerna har olika lärosäten huvudansvaret för terminologilära som vetenskaplig disciplin. Den utbildning i terminologilära och terminologisk metod som idag eventuellt förekommer vid svenska lärosäten sköts antingen direkt av TNC eller i samarbete med TNC. Påståendet att TNC skulle sakna förankring i forskningen är också märkligt.  TNC samarbetar med de nordiska lärosäten, som bedriver forskning om terminologi, och deltar oftast på samma konferenser.


Promemorian föreslår att TNC:s uppdrag skall begränsas och att viss verksamhet skall överföras till Institutet för språk och folkminnen. TNC:s resurser skall halveras. Förslaget att Institutet för språk och folkminnen skall ges ett större ansvar för terminologiverksamheten i Sverige är en byråkratisk skenlösning.


Institutet för språk och folkminnen saknar en specialiserad kompetens i terminologiarbete. Den form av språkrådgivning som Språkrådet inom Institutet för språk och folkminnen ger skiljer sig alltför mycket från den terminologiverksamhet som TNC bedriver. Det betyder att det måste byggas upp en ny kompetens inom Språkrådet. Varifrån skall den hämtas, om inte från TNC? Utredarens förhoppning att ISOF/Språkrådet borde kunna ”förbättra förutsättningar för att stärka kunskapsutvecklingen för den svenska terminologiverksamheten” (sid. 23 i promemorian) är därför enbart from. Det finns heller inget skäl att anta att ett byte av huvudman, från Näringsdepartementet till Kulturdepartementet, skulle medföra några som helst förbättringar för den övergripande terminologiverksamheten i Sverige. Redan idag förekommer det ett praktiskt samarbete mellan Språkrådet och TNC, en ”de-facto-lösning” som utredaren beskriver som problematisk. Men detta samarbete är inarbetat och löper tämligen friktionsfritt, såvitt vi förstår.


TNC har sedan länge fungerat som ett centrum för terminologiarbetet i Sverige, dels genom det faktiska arbete som TNC har bedrivit och som rönt bred uppskattning, och dels genom den upplysningsverksamhet angående nyttan av terminologiarbete som TNC bedrivit. Utredaren har misslyckats med att lämna konkreta och handfasta förslag på ”hur infrastrukturen för svensk terminologi kan organiseras”.  Förslaget riskerar, om det blir verklighet, att allvarligt skada terminologiarbetet i Sverige i allmänhet och TNC:s verksamhet i synnerhet. Frågan är om inte utredningens verkliga syfte har varit att i efterhand försöka legitimera den drastiska nedskärning i statsbidraget, som Näringsdepartementet föreslog hösten 2014. I stället borde utredaren ha föreslagit att än större resurser skulle anslås till TNC.


Språkförsvarets styrelse

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 mars 16:12

I och med att Lena Lind Palicki utsetts till ny chef för Språkrådet har det på sistone utbrutit en debatt i massmedierna om distinktionen ”de-dem” ska ersättas av ett enhets-”dom” eller inte. Det är en riktig skendiskussion. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 mars 11:03


Från Arbetarbladet 27 mars      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 15:00

 Lars Anders Johansson har skrivit en mycket intressant betraktelse om språk och klass, utifrån en pågående diskussion om fördelar respektive nackdelar med en ”dom-reform”. (opulens.se/opinion/kronikor/kampanjen-for-en-dom-reform-ar-ett-u...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 12:00

Pseudonymen Läranna berättade igår på Twitter:   ”På fortbildningen igår fick vi veta att vi lärare ska vara försiktiga med att använda bildspråk i vårt klassrumsspråk eftersom det finns elever som har ’svag koherens'. Man ska säga va...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Rickard Söderberg - Dagen är nära   Söndagens svenskspråkiga dikt   Näcken   Kvällens gullmoln fästet kransa. Älvorna på ängen dansa, och den bladbekrönta Näcken gigan rör i silverbäcken. Liten p...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Träna glosor med Ovido