Alla inlägg den 18 februari 2016

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 februari 2016 12:19

Igår berättade Viktor Barth-Kron i Dagens Nyheter att lokaltidningen Vårt Kungsholmen hade anordnat en omröstning bland läsarna angående lämpligt namn på en plats på Kungsholmen i Stockholm. Det gällde platsen vid Preemmacken mitt på Norr Mälarstrand, nedanför Kungsholmstorg.  I omröstningen vann förslagen ”Kungsholmskajen” och ”Norr Mälarkajen”.


Viktor Barth-Kron menar att båda namnen är fantasilösa och vaga. Det finns massor av kajer på Kungsholmen och omkring hälften av Norr Mälarstrand är en kaj. Viktor Barth-Kron menar att man borde uppkalla kajtorget efter en historisk aktör som spelat stor roll i Stadshuspolitiken några hundra meter bort. Den personen bör ha utmärkt sig genom ”att inte minst lägga sig i det lilla. Som aldrig varit rädd för att ta sig vatten över huvudet eller att segla iväg.” Undrar vem det kan vara. Personen är knappast beredd att framträda.


Vi nöjer oss med att konstatera att kungsholmsborna åtminstone är på rätt väg, eftersom endast namn på svenska tycks vara aktuella. Det slutliga avgörandet överlåtes därmed med förtroende till kungsholmsborna själva.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards