Alla inlägg den 10 januari 2016

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 januari 2016 18:41

I Svenska Dagbladets artikel 13 missuppfattningar om bildning går författaren och skribenten Thomas Steinfeld till rätta med allvarliga missuppfattningar om bildning i 13 punkter. Det är mycket tänkvärda punkter allihop, och i punkt 5 rubricerad "Bildning är elitistisk" tar han upp språkkunskapernas betydelse. Han påpekar att bildning i traditionell betydelse omfattade språkkunskaper, både i klassiska språk och moderna språk - för en svensk framför allt franska, tyska, engelska och ibland italienska, och menar att denna mångfald speglade en kulturell och politisk federalism som än idag kännetecknar Europa. Hans poäng är att om man ersätter dessa kunskaper med enbart engelska, som visserligen fungerar som världsspråk, innebär det också att engelskan inte bara fungerar som ett redskap, utan också medför att man identifierar sig med den överlägsna makten, eftersom engelska är språket i  världens mäktigaste nation. Och vad är identifikation med vinnaren om inte ännu en elitistisk vision, frågar sig Steinfeld.


Steinfeld tillägger syrligt att denna identifikation med den överlägsna makten "bedrivs med en entusiasm så stor att man ibland kan få för sig att Sverige delar sin yngre historia mer med USA än med någon del av Europa" och tillägger att denna identifikation åtminstone "innefattar ett milt förakt för allehanda europeiska nationer som inte verkar förstå var framtiden ligger." Man kan inte annat än hålla med.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards