Direktlänk till inlägg 29 april 2020

Är engelskan tänkt att successivt ersätta svenskan i det svenska samhället?

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 29 april 17:00

Detta är en kommentar till artikeln ”Tuff strid med medelklassen om kösystemet till skolan ska slopas”.


Följande rader utgörs av mina egna åsikter som språkförsvarare är och alltså inte Språkförsvarets:


Detta är naturligtvis precis vad Barbara Bergström hoppades på redan från början då hon startade sin språkbytesverksamhet. Att vinna över inflytelserika och högröstade personer ur ett brett befolkningslager på sin sida och därmed bana väg för språklig och kulturell självkolonisation via språkbytesskolorna.


Ett land som Sverige, med en exceptionellt lång tid av fred och relativt välstånd (och som negativ bieffekt hos många en vag eller näst intill obefintlig sund språklig och kulturell självbevarelsedrift) i kombination med naiva och intet ont anande politiker, var ett perfekt byte att sätta tänderna i.


Förhoppningen har säkert också varit att därigenom inleda in irreversibel utveckling, där engelskan är tänkt att successivt ersätta svenskan i det svenska samhället. Vad kunde då vara "bättre" än att börja i skolan och låta svenskarna själva finansiera språkbytet?


Allt genom den insålda "nödvändigheten". Många ur den svenska medelklassen verkar tycka sig göra ett rationellt val. Förlust av kulturella, historiska, identitetsmässiga och känslomässiga värden göre sig icke besvär när man har chans att bli något så "åtråvärt" som en likblek USA-kopia. Yeah night!


Att inget annat lands befolkning sätter sina barn i självfinansierade språkbytesskolor, reflekterar dessa "nyttiga idioter" inte heller över. Det gäller ju att sälja sitt personliga varumärke och trumfa föregående kvartalsrapport. Kosta vad det kosta vill!


Allt emedan Uncle Sam...förlåt, amerikanskt riskkapital och svenska quislingar till aktieägare skrattar hela vägen till banken.


Hur så många kan ha fått anglosaxiska länder (med Förenta staterna i spetsen) som förebilder är hemskt. Dessa samhällen som är uppbyggda via kolonisation och erövringar samt är klassamhällen av ett helt annat snitt än det svenska någonsin har varit. 


Det amerikanska drömmen är en stor bluff och sanningen är att det i Förenta staterna är ytterst svårt att komma någonstans om du föds fattig. Ett land där folk skriker om "kommunism" när en president för första gången i landets flerhundraåriga historia verkar för att alla medborgare (oavsett tjocklek på plånboken) ska kunna garanteras viss grundläggande sjukvård - en självklarhet i de flesta andra västliga demokratier! Ett urruttet samhällssystem som generar ett fåtals enorma rikedom på mångas enorma fattigdom. I Förenta staterna är du fattig på riktigt! Allt med Donald Trump på toppen. Valet av honom säger allt.


Dårarnas julafton är fullständig!


Också språkförsvarare  

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 20:00


  ...förlåt... Sverige år 2020! Varför?    Stå upp för det svenska språket   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:51


Såg i tidningen att den här på bloggen mångomskrivna och dito kritiserade havremjölksproducenten Oatly fått konkurrens av en uppstickare - Havredals, som kallar sin produkt för havredryck, kort och gott.       Uppfriskande med en stilren och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Gröna små äpplen   Söndagens svenskspråkiga dikt   Septembers sång   Fagraste blom som lyser så glatt, prunkande på rabatten, snart kommer frosten, griper er fatt, nyper i gyll...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 sept 14:17

Ola Söderholm skrev i Aftonbladet igår apropå Frölunda Indians och namnbytet:   "Det var på 1990-talet som alla svenska klubbar fick för sig att skaffa namn och loggor framspånade av tolvåriga hockeykortssamlare. Det var Djurgården Lions, Färjest...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se