Direktlänk till inlägg 24 september 2020

Ännu ett viktigt steg mot älvdalskans erkännande

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 september 2020 11:42

Älvdalskan uppfyller kriterierna för att erkännas som ett språk enligt Europarådets konvention om landsdels- och minoritetsspråk. Så skriver Europarådets språkliga Expertkommitté i sin senaste rapport om hur Sverige sköter sina åtaganden och anser att älvdalskan också borde skyddas av konventionen.


Förväntningarna är mycket höga och spända, både bland älvdalingarna och många språkforskare, inför det formella fastställandet av rapporten i Ministerrådet i höst.

- Det här är en mycket stark uppmaning till Sveriges regering från Expertkommitténs sida, säger en viktig kämpe för att få språket erkänt som ett språk.


Det som väcker så mycket hopp och optimism är att Europarådets Ministerråds språkliga expertkommitté nu sätter ned foten, så att säga, när det gäller älvdalskans erkännande. Det gör man i en rapport där man beskriver hur väl, eller illa, Sverige efterlever reglerna i Minoritetsspråkskonventionen där man bland annat lovat att arbeta för att hjälpa de officiellt erkända minoritetsspråken. 


Formellt heter den här konventionen ”Konventionen om landsdels- och minoritetsspråk”.

Vart tredje år besöker Expertkommittén alla länder som skrivit under konventionen. Detta för att kontrollera hur länderna sköter sig.


I oktober besökte den Språkliga Expertkommittén Stockholm och förespråkare för älvdalskan fick, som vanligt redogöra för läget för älvdalskan.  


 

Företrädare för älvdalskan - artikelförfattaren längst till vänster


I de tidigare rapporterna har Expertkommittén ”uppmanat” den svenska regeringen att göra en oberoende undersökning om  älvdalskan är ett eget språk lever upp till konventionens kriterier.  Men inget har hänt.

Nu sätter Europarådets expertkommitté så att säga ned foten genom att skriva att det arbete som gjorts av organisationer som stöder älvdalska och de pengar man fått av olika myndigheter i praktiken har gjort älvdalskan till ett erkänt språk.


Man menar också att organisationerna som stödjer älvdalskan har publicerat barnböcker, grammatik, ordböcker och annat. Språket stöds också formellt och praktiskt av Älvdalens kommun.


”Mot denna bakgrund beslutar Expertkommittén att älvdalska uppfyller kriterierna av ett språk enligt konventionen om landsdels- och minoritetsspråk” skriver kommittén som avslutning. (fritt översatt från engelska)


I princip betyder det att svenska regeringen uppmanas att erkänna älvdalskan som språk med vissa krav på skydd och bevarande av älvdalskan enligt reglerna i konventionen.


 Senare i höst tar Ministerrådet upp kommitténs rapport och fastställer denna som officiell. Normalt blir det bara mindre ändringar i den slutgiltiga rapporten.


Det här är en mycket stark uppmaning till Sveriges regering från Expertkommitténs sida, säger Yair Sapir, språkforskare vid Högskolan i Kristianstad, som varit en av de som hållit i kontakten med myndigheterna under många år.

- Mycket glädjande att de ser värdet i älvdalskan. Nu förväntar jag mig att den svenska regeringen äntligen erkänner älvdalskan. Det säger Peter Egardt, före detta kommunalråd och förkämpe för älvdalskan inom kommunen.

Kommunalrådet i Älvdalen, Kjell Tenn, är också glad över rapporten:

- Älvdalens kommun ser med stor glädje på det faktum att de så tydligt vill att älvdalska ska erkännas som ett eget språk , säger han. 

- Älvdalska är ett märkvärdigt språk med egen grammatik och kommunen har med åren tagit en allt starkare ställning för språket. Nu borde även politikerna på riksnivå ha fått argument för att erkänna språket, säger Kjell Tenn.


Björn Rehnström


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 maj 08:00

"Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en uppl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards