Direktlänk till inlägg 24 september 2020

Ännu ett viktigt steg mot älvdalskans erkännande

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 24 sept 11:42

Älvdalskan uppfyller kriterierna för att erkännas som ett språk enligt Europarådets konvention om landsdels- och minoritetsspråk. Så skriver Europarådets språkliga Expertkommitté i sin senaste rapport om hur Sverige sköter sina åtaganden och anser att älvdalskan också borde skyddas av konventionen.


Förväntningarna är mycket höga och spända, både bland älvdalingarna och många språkforskare, inför det formella fastställandet av rapporten i Ministerrådet i höst.

- Det här är en mycket stark uppmaning till Sveriges regering från Expertkommitténs sida, säger en viktig kämpe för att få språket erkänt som ett språk.


Det som väcker så mycket hopp och optimism är att Europarådets Ministerråds språkliga expertkommitté nu sätter ned foten, så att säga, när det gäller älvdalskans erkännande. Det gör man i en rapport där man beskriver hur väl, eller illa, Sverige efterlever reglerna i Minoritetsspråkskonventionen där man bland annat lovat att arbeta för att hjälpa de officiellt erkända minoritetsspråken. 


Formellt heter den här konventionen ”Konventionen om landsdels- och minoritetsspråk”.

Vart tredje år besöker Expertkommittén alla länder som skrivit under konventionen. Detta för att kontrollera hur länderna sköter sig.


I oktober besökte den Språkliga Expertkommittén Stockholm och förespråkare för älvdalskan fick, som vanligt redogöra för läget för älvdalskan.  


 

Företrädare för älvdalskan - artikelförfattaren längst till vänster


I de tidigare rapporterna har Expertkommittén ”uppmanat” den svenska regeringen att göra en oberoende undersökning om  älvdalskan är ett eget språk lever upp till konventionens kriterier.  Men inget har hänt.

Nu sätter Europarådets expertkommitté så att säga ned foten genom att skriva att det arbete som gjorts av organisationer som stöder älvdalska och de pengar man fått av olika myndigheter i praktiken har gjort älvdalskan till ett erkänt språk.


Man menar också att organisationerna som stödjer älvdalskan har publicerat barnböcker, grammatik, ordböcker och annat. Språket stöds också formellt och praktiskt av Älvdalens kommun.


”Mot denna bakgrund beslutar Expertkommittén att älvdalska uppfyller kriterierna av ett språk enligt konventionen om landsdels- och minoritetsspråk” skriver kommittén som avslutning. (fritt översatt från engelska)


I princip betyder det att svenska regeringen uppmanas att erkänna älvdalskan som språk med vissa krav på skydd och bevarande av älvdalskan enligt reglerna i konventionen.


 Senare i höst tar Ministerrådet upp kommitténs rapport och fastställer denna som officiell. Normalt blir det bara mindre ändringar i den slutgiltiga rapporten.


Det här är en mycket stark uppmaning till Sveriges regering från Expertkommitténs sida, säger Yair Sapir, språkforskare vid Högskolan i Kristianstad, som varit en av de som hållit i kontakten med myndigheterna under många år.

- Mycket glädjande att de ser värdet i älvdalskan. Nu förväntar jag mig att den svenska regeringen äntligen erkänner älvdalskan. Det säger Peter Egardt, före detta kommunalråd och förkämpe för älvdalskan inom kommunen.

Kommunalrådet i Älvdalen, Kjell Tenn, är också glad över rapporten:

- Älvdalens kommun ser med stor glädje på det faktum att de så tydligt vill att älvdalska ska erkännas som ett eget språk , säger han. 

- Älvdalska är ett märkvärdigt språk med egen grammatik och kommunen har med åren tagit en allt starkare ställning för språket. Nu borde även politikerna på riksnivå ha fått argument för att erkänna språket, säger Kjell Tenn.


Björn Rehnström


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 31 okt 12:31


  Tummen ner för återvinningsföretaget Ad Infinitum Recycling AB som har övergett svenskan till förmån för latinet och engelskan.   Christina Johansson    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 30 okt 16:29

I senaste numret av Skolvärlden intervjuas Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör. Han säger bland annat:   ”– Undervisning på engelska kan tyckas attraktivt, spännande och bra. Tyvärr har vi bara ganska rudimentära kunskaper ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 30 okt 14:53

Edd du wilað lär dig dalska?   Gå med i Facebookgruppen Älvdalska bytes mot armhävningar.   Varje dag försöker jag lära min gamle kollega på Mora Tidning Birger Nylén något nytt ord eller uttryck. Och han försöker lära mig göra armhävningar. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 30 okt 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 29 okt 15:59

(Texten är hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook)   Nämen se där! En "underground-lokal" ... Vad "spännande"... Eller är det bara en källarlokal de tror att de lättare kan hyra ut med ett anglofåniskt namn? Eller har de bara glömt det sv...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se