Direktlänk till inlägg 19 juli 2021

Varför skattefinansierade språkbytesskolor?

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 juli 2021 18:53

Undertecknad bor i Stockholm men har under åren ofta varit i Skåne och då bland annat i Ängelholm. Därför har jag ett stort intresse för av vad som sker i närområdet.


Jag läste nyligen en intressant insändare angående språkbytesskolan Internationella engelska skolans (IES) eventuella etablering på orten och där skribenten, C-G Pernbring, ställer ett antal frågor till kommunalrådet Robin Holmberg (M) angående den eventuella etableringen. Vad jag kan se har Holmberg inte besvarat frågorna. Enligt mig vore det klädsamt om Robin Holmberg, högsta politiker i kommunen, nu besvarar dessa för invånarna så viktiga frågor. Där IES har etablerat sig runt om i landet har skolan påverkat både andra skolor samt kommunens ekonomi starkt negativt. IES figurerar även ofta i texter som rör glädjebetyg, ekonomisk överkompensation via skolpengen, segregerande skolköer med positivt elevurval och ökad skolsegregation som följd, låga lärarlöner samt låg lärartäthet. Vidare även stora vinster som lämnar så väl svensk välfärd som landet överhuvudtaget till förmån för svårhittade riskkapitalister utomlands. 


Sist och viktigast av allt: IES tillåts, fullt skattefinansierat via skolpengen, att degradera det svenska språket till ett andraspråk, då engelska och inte svenska som vore det fullkomligt naturliga, är arbetsspråk på skolan.


Svenska är inte vilket språk som helst, utan Sveriges officiella huvudspråk sedan 2009 och de-facto-huvudspråk sedan urminnes tider. Engelska har å sin sida ingen som helst officiell ställning i Sverige. Dessutom tillhör svenskar världseliten vad gäller engelskkunskaper även vid traditionell undervisning. Vad ska vi då med skattefinansierade (som dessutom även trycker hårt på anglosaxisk kultur) språkbytesskolor till?


Ja, vad anser egentligen Robin Holmberg om IES verksamhet? Nu sällar även jag mig till de medborgare som anser att lokalpolitiker är skyldiga oss medborgare svar på ovanstående, minst sagt, relevanta fråga. Det är ytterst våra samhällsgemensamma skattepengar samt våra barns kunskaper i samt känsla för sitt eget modersmål som det handlar om.


Robin Holmberg, vi väntar på ditt svar!


Per-Owe Albinsson 

 

(Insändaren i delvis annan version publicerades i Helsingborgs Dagblad/NST och dess Ängelholmsedition den 18/7 2021)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 maj 08:00

Kunskapen om att det unika älvdalska språket finns och inte erkänns av den svenska staten sprider sig med raketfart över världen.   Nyligen inbjöds föreningen Ulum Dalska, som kämpar för detta avancerade och vackra språkets överlevnad av universi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 12:00

Växjö kommun har smyckat omgivningarna runt Växjösjön mitt i staden med fina konstverk, vilket är lovvärt. Om konstverket ”Pissed Elin” står följande att läsa på en sten bredvid:   ”Pissed Elin är konstnären Sara Möllers tolknin...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anna-Lena Löfgren - Pröva dina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sagan om humlan   Det är tidigt på morgonen. Solen har ställt sitt tält i en skogsbacke, och du går dit. Ser du våren, s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 maj 11:42


      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...


  Förutom plattityder på engelska lyckas också reklammakarna stava "kreativt" på svenska.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards