Senaste inläggen

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 september 2023 12:42

Det har ju skrivits bl a på er blogg om att inhemska språk bör användas inom den akademiska världen på universiteten. Att lära sig engelska för att klara sig på universitet inom sitt område är inte så svårt. Det kan ta emot under en kort tid men sedan har man lärt sig den nödvändiga vokabulären.


Om inte engelska kan användas inom undervisning och forskning stängs möjligheten för att ta emot gäststudenter och gästforskare. Det blir svårt att hitta oberoende personer som kan granska artiklar och vara opponenter vid disputationer. När engelska är dominerande på universiteten kan både studenter och forskare tämligen lätt hitta böcker och artiklar som är intressanta för deras arbete.


Utan engelska som gemensamt språk blir allt som rör universiteten i Sverige då en instängd liten ankdamm där alla är kompisar med andra.


Jag läste nyligen en artikel i tidningen Folkvett. Den handlar om hur mycket undermåligt som publiceras inom forskning. Om inte ett och samma språk användes i universiteten världen över skulle det vara etter värre för då skulle det vara ytterst få som på olika sätt kunde granska forskningsresultat.


Hälsningar


Annika

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 25 september 2023 12:17

  Språkförsvarare

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 september 2023 08:00

 


Inget vidare betyg för skolan som rekryterar "världens bästa lärare" – men säkert bra mycket närmare sanningen!

 

Språkförsvarare


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 september 2023 12:43

Söndagens svenskspråkiga sång


Siw Malmkvist - Regnet det bara öser ner


Söndagens svenskspråkiga dikt


I regnet hör jag

det förflutnas röst

och som bakgrundsmusik

vindens mollackord.


Sommaren på flykt

in i ett mörkare landskap,

mot en djupare tid

utan frågor.


Jag vänder mitt ansikte mot regnet

och vet att ingenting förlorat kan återvända -

det enda som återstår är förändringen.


Margot Sachitzki

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 september 2023 14:43

 


Uppenbart är att IES tycks ha noterat att Språkförsvaret och andra bevakar hur skolans personal systematiskt misshandlar såväl det engelska som svenska språket - se tidigare inlägg!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 september 2023 10:00

Susanne Nyström skriver i Dagens Nyheter idag bland annat:


"Den senaste trenden i svensk skola är att allt fler lektioner sker på engelska. Samtidigt pekar det mesta på att eleverna lär sig mindre när de inte undervisas på sitt modersmål.

När tiderna ändras och många går från kommuninvånare till världsmedborgare måste skolan hänga med. Men det betyder inte att all förändring är av godo. Och framför allt ska stora skiften inte ske utan att det har fattats ett beslut, som helst ska grunda sig i fakta.

Så är det inte med de senaste decenniernas skolutveckling. För samtidigt som forskning visar att man lär sig sämre på andra språk än modersmålet är trenden i Sverige att allt mer undervisning sker på engelska i såväl grundskolan som gymnasiet och akademin.

De negativa effekterna märktes senast i en ny studie från Chalmers och KTH. Den pekar på att studenter som läste en kurs på engelska både hade lägre resultat och hoppade av i högre utsträckning än studenterna som läste samma kurs på svenska. Sedan tidigare finns dessutom en undersökning om gymnasiet, som konstaterar att undervisningen gick långsammare när den skedde på engelska, att eleverna använde mindre ämnesrelaterat språk och att kunskaperna tycktes bli ytligare."


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 september 2023 14:54

Svenska Dagbladet rapporterade idag om statsminister Ulf Kristerssons besök i New York och skrev bland annat:


" Vi fortsätter diskutera skilnader mellan Sverige och USA.


En slående olikhet är synen på integration. I synnerhet i New York.


Invånarna i metropolen lever på många sätt segregerat och mångkulturen är en firad del av stadens själ. Olika grupper håller delvis till i olika delar av staden, med Chinatown som ikoniskt exempel på ett etniskt homogent område med positiv klangbotten.


Språket verkar inte heller lika avgörande för arbete. Många taxichaufförer och affärsbiträden, till exempel, pratar knapphändig engelska men försörjer sig som heltidsarbetande. En stor del av befolkningen pratar spanska. Många företag - från onlineföretag till telekombolag - och myndigheter har anpasssat sig efter omständigheten att erbjuda sina tjänster på två språk."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 september 2023 15:08

IES översättning är sämre än maskinöversättningar. Först det engelska originalet:


“IES Enskede prides itself in our strong reading culture. The school library adds new titles to the collection on a regular basis, keeping our students up to date with modern, diverse and exciting titles. This September, the year 6's have a grade wide reading competition that aims to encourage and accelerate reading. The school wide competition will be held later in the year with all grades competing for house points and prizes.


Sedan texten från den svenska (?) sidan:


”IES Enskede ser stolt på sin läs kultur i skolan. Skol biblokteket förses regelbundet med nya, moderna, och spännande titlar för våra elever. I September kommer årskurs 6 hålla en läs tävling som siktar på att motivira och accelerara läsning. Det kommer även hållas en skol tävling senare i år med alla årskurser medverkandes för att både vinna hus poäng och priser.”


Och slutligen vad Google föreslog när jag lät den översätta den engelska texten.

 

"IES Enskede är stolt över vår starka läskultur. Skolbiblioteket lägger regelbundet till nya titlar till samlingen, vilket håller våra elever uppdaterade med moderna, mångsidiga och spännande titlar. I september har årskurs 6 en årskursövergripande lästävling som syftar till att uppmuntra och påskynda läsningen. Den skolövergripande tävlingen kommer att hållas senare under året med alla årskurser som tävlar om huspoäng och priser."


Den text som publicerades på den "svenska" sidan är alltså sämre än en maskinöversättning.


Göran Lund

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards