Senaste inläggen

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 september 2023 12:00

”Tidningens redaktör Nella Bergström om obegripliga engelska yrkestitlar


I mitt arbete skriver jag om otaliga människor i vår bransch (motorbranschen – vår anm.), många av dem på ganska högt uppsatta positioner och med långa och komplicerade titlar. Märkligt nog väljer nästan alla att beskriva sin yrkesroll enbart på engelska, trots att de verkar i svensk miljö med svenska medarbetare och kunder. Talent acquisition, vice president, stream manager, head of digital, policy advisor sustainability, cio, cfo, ceo och cpo… ju mer svårbegripligt desto bättre, verkar man tycka.


Varför gör de så? Vissa motiverar engelskan med att de rör sig på internationella marknader och måste göra sig förstådda överallt, vilket jag absolut kan godta om man är vd för Scania. Men en säljare hos en halvstor bilhandlare eller en personalansvarig på en mindre verkstadskedja har knappast jättemånga internationella kontakter.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 september 2023 12:58

I mina ögon verkar det som om de privata friskolorna mer och mer tar över skolverksamheten från kommunerna. De här skolorna finns i dag på många orter och platser runt om i landet och skattefinansieras via skolpengen ändå!


Flera friskolor har engelska som huvudspråk. Internationella Engelska Skolan är ett typiskt exempel. Vårt modersmål har av någon outgrundlig anledning här ersatts av engelska. Varför? Engelska är inte ett officiellt språk i Sverige. Och Storbritannien har ju sedan 2020 lämnat EU. Engelskan har därför förlorat något av sin glans och betydelse i Europa.


Jag anser att skolor som har engelskspråkig undervisning som affärsidé på sikt kommer att hota utvecklingen av det svenska språket. Sverige behöver nämligen även i fortsättningen välutbildade unga människor som kan förstå och uttrycka sig väl på vårt modersmål.


Detta gäller inom alla yrkesområden där språket ska användas i kontakter med allmänheten. Det är väldigt beklagligt att skolors val av undervisningsspråk inte har reglerats bättre inom det svenska skolväsendet och skolsystemet.


Dessa frågor har debatterats i flera år och jag menar att det nu verkligen är på tiden att vakna i denna viktiga språkpolitiska fråga. Jag har ett par frågor till politikerna i Göteborg: Vad anser ni om att engelska är huvudspråk på flera svenska privata friskolor? Och, ska engelska bli officiellt språk i Sverige i framtiden eller, rent av, vårt nya modersmål?


C-G Pernbring


(Insändaren publicerades idag i Göteborgs-Posten – här med skribentens tillåtelse)



Av Nätverket Språkförsvaret - 3 september 2023 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


CajsaStina Åkerström - Minns du den sommar

 

Söndagens svenskspråkiga dikt


Genom de glittrande vågorna

i min ungdoms hav

ser jag ditt ansiktes konturer.


Ditt mjuka leende,

dina ögons allvar

och i vågornas sorl

minnet av din röst.

För oändligheter sedan

fanns du i min värld,

bodde du i min kärlek.


Nu finns du i en annan värld,

och jag vill sträcka ut mina händer

till din osynliga värld

och ropa dig tillbaka.


- - -


Minns du de blå vindarna

i vårt ungdomsland

och de smultronröda bären?


Margot Sachitzki

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 september 2023 12:40

Holländaren Anko van det Werff är sedan 2021 verkställande direktör för SAS, Nordens största flygbolagskoncern som har sitt huvudkontor i Stockholm. Han intervjuades på engelska på Rapport den 1 september 2023. Jag anser att personer som är verksamma i Sverige ska behärska svenska - inte minst verkställande direktörer som tjänar 12,5 miljoner kronor plus 5 miljoner kronor som avsätts till pensionen.


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 september 2023 15:00


 


IES Sigtuna tycks ha specialiserat sig på att använda Google Translate utan att korrekturläsa översättningen. Antingen finns det ingen av personalen som kan svenska eller så anser de inte att det är värt ansträngningen att korrekturläsa översättningen. Svenska är tydligen bara ett skitspråk.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 september 2023 08:00

Det är undervisningsspråket på IES som är kontroversiellt - och felaktigt. Att undervisa på ett främmande språk är rent kolonialt!


Barn i Sverige ska givetvis integreras på svenska, landets officiella huvudspråk. Engelska har, å sin sida, ingen som helst officiell stälning i Sverige, inte ens som minoritetsspråk.


Per-Owe Albinsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 31 augusti 2023 08:00

Erik Löfgren har hittat detta språkliga bravurnummer från Internationella Engelska Skolan i Sigtuna:


 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 augusti 2023 12:00

Mathias Bengtsson, utbildningspolitisk talesperson för KD, menar i en debattartikel på Vi Lärare den 28/8 att  utländska lärare utan legitimation ska tillåtas undervisa i språk.

Detta kommenteras av Marcus Larsson, skoldebattör, på Twitter: ”Riskkapitalister från Luxemburg (läs ägarna av Internationella Engelska Skolan – vår anm.) skickar fd politiker för att lägga en order på gynnande förslag om ändring i skollagen. Kristdemokraternas skolpolitiske talesperson levererar lydigt.”


Mathias Bengtsson skriver i sin artikel bland annat:


”Ska vi kunna vända utvecklingen behöver vi fler duktiga lärare, inte färre. Många skolor rekryterar utländska lärare som har engelska som modersmål. Det går att göra tack vare det undantag som finns i skollagen gällande lärarlegitimationen för lärare med utländsk lärarutbildning som motsvarar svensk lärarexamen. Skolorna är 'bilingual', vilket är en internationellt väl erkänd metod för skolor som tränar elever till att fullt behärska två språk. Eleverna blir inte ’halvspråkliga’, utan tvåspråkiga från tidig ålder, vilket är en stor konkurrensfördel senare i livet.


Det hörs nu kritiska röster som anser att man borde ta bort undantaget helt och hållet. Det vore problematiskt av flera skäl. För det första skulle det spä på lärarbristen ytterligare, vilket Sverige inte har råd med. För det andra skulle det begränsa elevers valfrihet och tillgång till internationell utbildning, samtidigt som det främst skulle drabba våra svenska elever eftersom internationella skolor fortsatt skulle få bedriva sin verksamhet i Sverige.”


Läs vidare här!


Är det ”många skolor” som rekryterar utländska lärare som har engelska som modersmål? Nej, det är de engelskspråkiga friskolorna. För närvarande kan de engelskspråkiga friskolorna använda engelska som undervisningsspråk på upp till 50 procent av tiden i grundskolan och upp till 90 procent av tiden på gymnasienivå.  Det räcker tydligen inte för Mathias Bengtsson. Han vill uppenbarligen utsträcka detta system även till den kommunala skolan och ner till förskolan. För honom är ”internationell skola” liktydigt med en engelskspråkig skola. Men de elever, vuxna och företag i Sverige, som vill uppnå spetskompetens i språk, lär sig naturligtvis fler språk än svenska och engelska.


Observatör

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards