Alla inlägg den 23 juni 2007

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 juni 2007 12:31

Daniel Erlandsson, som sköter Språkspalten i Östgöta-Correspondenten, tar i en krönika den 28/5 upp språkvalet i samband med Linnéjubileet:


"Förra veckans språkspalt handlade om Carl von Linné. Jag skrev då att tankar på att vårda och bevara det svenska språket växte fram under hans tid. Linné skrev också en hel del på svenska, fast latin var det vetenskapliga språket. Han var mån om att göra sig förstådd. En lite rolig – eller snarare tråkig – jämförelse är lätt att göra med Linnéjubileets skyltar 'Linné was here', som har placerats ut på 33 platser i landet. Svenskan skulle bevaras, hette det – då. Men varför inte nu?



När man har passerat Ölandsbron hälsas man av en jättelik bild på Linné där han tituleras 'Mr Flower Power'. Antagligen har jag sedan länge blivit gammal och gnällig, men varför måste allt göras så barnsligt? Varför måste allt simpelt behandlas som vore det höjden av fyndighet?"


Flera medlemmar i Språkförsvaret har tidigare skrivit till de kampanjansvariga för Linnéjubileet och ifrågasatt just dessa benämningar på engelska.


Per-Åke Lindblom

Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

 

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards