Direktlänk till inlägg 12 februari 2009

Få svenskar på masterprogram

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2009 20:57


Enligt en artikel i dagens Svenska Dagbladet läser få svenskar masterprogrammen – på vissa högskolor uppgår inresta studenter till mer än 90 procent av det totala antalet studenter. 


Antal nybörjare på masterprogrammen: 


Lärosäte:                                Antal:     Utländska studenter:


Uppsala universitet                    588        40%

Lunds universitet                       913        70%

Göteborgs universitet                 711        42%

Stockholms universitet               681        42%

Kungliga tekniska högskolan     1111        95%

Chalmers tekniska högskola      1301        37%

Blekinge tekniska högskola         490        99%  


Källa: Få svenskar på masterprogram – Svenska Dagbladet 12/2 2009


Drygt hälften av de utländska studenterna är gratisstudenter. I en artikel i Dagens Nyheter den 19/11 säger Ananth Gopal från Indien:


Att utbildningen är gratis är en stor anledning till att många studenter väljer att plugga i Sverige.”


Att utbilda så många utländska gratisstudenter måste rent nationalekonomiskt vara en mycket dålig affär för Sverige, om inte samtliga stannar i Sverige för att forska eller arbeta här. Om bara hälften stannar här, kostar varje utländsk gratisstudent lika mycket som två svenska studenter.


Om andelen utländska studenter vid en högskola uppgår till 95 – 97 procent, faller dessutom argumentet att svenska studenter skulle stimuleras intellektuellt av en mer internationell miljö. Det finns ju knappt några svenska studenter att stimulera. Det är naturligtvis också en intressant fråga varför så få svenska studenter söker sig till Kungliga tekniska högskolan eller Blekinge tekniska högskola. Har antalet studenter på gymnasiets naturvetenskapliga program minskat drastiskt den senaste tiden? Stöts svenska studenter bort av att undervisningen på masterprogrammen så ofta sker på engelska? Vilken är egentligen anledningen?


Regeringen har aviserat en proposition om att studenter utanför EES-området ska betala för att få läsa vid svenska universitet och högskolor. Propositionen skulle läggas fram i höst, men har försenats. 


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 maj 08:00

(Denna text har publicerats tidigare, men kan fungera som en påminnelse till de svenska kandidaterna i det kommande valet till EU-parlamentet. Vilket språk tänker de tala i EU-parlamentet, svenska eller engelska? Man måste komma ihåg att intresserade...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 maj 08:00

Kunskapen om att det unika älvdalska språket finns och inte erkänns av den svenska staten sprider sig med raketfart över världen.   Nyligen inbjöds föreningen Ulum Dalska, som kämpar för detta avancerade och vackra språkets överlevnad av universi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 12:00

Växjö kommun har smyckat omgivningarna runt Växjösjön mitt i staden med fina konstverk, vilket är lovvärt. Om konstverket ”Pissed Elin” står följande att läsa på en sten bredvid:   ”Pissed Elin är konstnären Sara Möllers tolknin...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anna-Lena Löfgren - Pröva dina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sagan om humlan   Det är tidigt på morgonen. Solen har ställt sitt tält i en skogsbacke, och du går dit. Ser du våren, s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 maj 11:42


      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18
19
20 21 22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards