Alla inlägg under november 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 november 2009 14:06


(Texten är hämtad från webbplatsen norden av den 28/10 2009)

 

En gemensam nordisk språkkampanj ska främja barns och ungas förmåga att förstå och kommunicera med varandra på ett av de tre skandinaviska språken danska, norska och svenska. Språkkampanjen lanseras enligt planerna i februari 2010 och pågår hela nästa år.

 

Kampanjen lanseras av ministrarna från Nordiska ministerrådets nuvarande och kommande ordförandeländer Island och Danmark. Öppningen och avslutningen firas som ett samnordiskt evenemang. Exempel på aktiviteter inom språkkampanjen är en skrivtävling för skolklasser och belöning av bra datorspel för förskolebarn samt en mängd nationella arrangemang.


En rad samarbetspartner inbjuds till att delta i språkkampanjen. Det gäller bland andra MR-SAM, MR-U och MR-K, Nordiska barn- och ungdomskommittén (NORDBUK), Nordisk Sprogkoordination, samt NiFin, Norden i Fokus och andra Nordens institut/Nordens hus. Nordiska datorspelprogrammet och Nordiska film & TV-fonden, samt Nordiska kulturfonden och Nordiska rådet uppmanas också att delta.


Kampanjen presenterades för undervisnings- och forskningsministrarna som ansvarar för språksamarbetet i Norden på MR-U i samband med Nordiska rådets session i Stockholm 28/10. Ministrarna hörsammade presentationen av den nordiska språkkampanjen och betonade vikten av att främja språkförståelsen i Norden i synnerhet bland barn och unga.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 november 2009 14:04


Språkkonsulterna är huvudarrangör för en internationell klarspråkkonferens 2011:


"Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller klarspråksarbete på hög nivå, och nu är det äntligen Sveriges tur att spela huvudrollen och stå värd för en internationell klarspråkskonferens. Den åttonde internationella Plain-konferensen hålls i Stockholm den 9-11 juni 2011. Vi ser fram mot att välkomna framstående svenska och internationella klarspråksutövare, och är glada och stolta över att kunna bidra till det internationella klarspråksarbetet."


Läs mer här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 november 2009 13:38


I höstens nummer av World Affairs Journal har John McWhorter skrivit en artikel, "The Cosmopolitan Tongue: The Universality of English", som går ut på att ett språk inte har något egenvärde, att språkdöden inte är något att bekymra sig över och att det bara är bra att engelskan har utvecklats till ett globalt lingua franca.


Tills vidare vill jag ansluta mig till Jan Wiklunds kommentar på Lingvistbloggen:


"Det är ingen katastrof om allt liv utom kackerlackorna försvinner från jorden heller. Jorden överlever. Och kackerlackorna. Efter ytterligare någon miljard år kommer ett nytt liv att ha utvecklats, som är lika mångformigt som det nuvarande.

Men för dem som drabbas av förintelsen är det förstås en katastrof."


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 november 2009 23:04


Språkdagen er en årlig konferanse som setter søkelys på ulike sider ved norsk språk og bruken av norsk i ulike sammenhenger. 2009: Grenser for språk? Kvar går grensa mellom rett og gale i språket og mellom godt og dårleg språk? Kva er vitsen med normer for språk og språkbruk, og kvar kjem normene frå? Er dei til hjelp eller plage?

Språkdagen den 11/11 2009 handlar om korleis og kvifor språknormer veks fram. Kl. 10–15, Grand Hotel, Oslo. Mer information på sprakradet.no.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se