Alla inlägg den 20 maj 2009


För en dryg timme sedan antog riksdagen en språklag - se propositionen "Språk för alla". Språklagen antogs i princip enhälligt, även om det fanns motförslag på enskilda punkter.  Korta sammanfattningar av besluten hittar du här.


Vänsterpartiets tillägg till paragraf 13, nämligen att ”Den som företräder Sverige i Europeiska unionen ska använda svenska när tolkning erbjuds, om det inte av särskilda skäl är lämpligare att använda ett annat språk", vilket  var identiskt med formuleringen i lagförslaget i ”Värna språken,  avslogs med röstetalet 244 - 17. Förslaget från Leif Pagrotsky (Socialdemokraterna) m.fl att utan dröjsmål införa e-postadresser på svenska i regeringskansliet avslogs med röstetalet 148 - 113. Se även Språkrådets pressmeddelande!


Språkförsvaret, som t.o.m utarbetat ett eget förslag till språklag, har hävdat att lagförslaget representerar ett betydelsefullt steg framåt, samtidigt som vi också kritiserat förslagets brister på avgörande punkter. Detta har kommit till uttryck i både vårt remissvar till "Värna språken" och i vår kommentar till "Språk för alla". Nu gäller det att gå vidare och se till att språklagen, som är en ramlag, preciseras och konkretiseras på olika delområden, liksom att den efterlevs.


Antagandet av språklagen är bara en startpunkt - inte en slutpunkt.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards