Alla inlägg den 7 maj 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 maj 2009 19:50



I gårdagens Dagens Nyheter berättade Niklas Malmborg att det nästa vecka är premiär för Svenskt översättarlexikon, en internetbaserad databas:


"Länge har de verkat i det tysta, men deras inflytande över den svenska litteraturhistorien har varit och förblir enormt. Nu synliggörs för första gången Sveriges översättarkår med biografier, porträtt och verkförteckningar. Bakom projektet står Södertörns högskolebibliotek."


Redan nu kan man dock hitta översättarpresentationer på Svenskt översättarlexikons hemsida.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



TT, Tidningarnas Telegrambyrå, har en sammanställning med skrivregler för sina skribenter. Där finns en rubrik, "Svengelska" med föredömliga råd. Det övergripande rådet är att inte använda engelska ord när det finns svenska motsvarigheter. Det finns t ex en lista med engelska uttryck som bör undvikas och vilka ord som bör skrivas istället för dem. T ex bör man undvika boom, controller, fast food och van och skriva uppgång, styrekonom, snabbmat och skåpbil istället. Föredömligt som sagt, men det är förstås inte säkert att alla som skriver TT-artiklar alltid tänker på att följa reglerna. TT skriver själv att reglerna i stor utsträckning följs i press, radio, tv och internet i Sverige. Dessvärre tycker jag inte man kan hålla med om det... inte vad gäller reglerna om att undvika svengelska i alla fall. Kvällstidningsjournalister är ett skräckexempel, men även i radio och tv hör man ofta onödig engelska. Senast nu ikväll hörde jag  en programledare i svt fråga en person: "Känner du dig som en spokesperson för...."!

TTs språkregler finns här


Susanne L-A


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards