Direktlänk till inlägg 21 januari 2013

Steven Pinker om könsneutrala pronomen

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 januari 2013 00:37

Steven Pinker tar i förbigående upp könsneutrala pronomen i “The Language Instinct”. Han skriver:


På samma sätt behandlar medvetandet funktionsord på ett annat sätt än innehållsord.  Människor infogar innehållsord i språket hela tiden (som substantivet fax, och verbet ´’to snarf’ , d.v.s återställa en datafil), men funktionsorden bildar en exklusiv klubb, som mycket ogärna tar emot nya medlemmar. Det är därför som alla försök att introducera könsneutrala pronomen som hesh och thon har misslyckats. Kom också ihåg att patienter med skador i hjärnans språkområden har större besvär med funktionsord som eller eller vara än med innehållsord som åra eller bi.” (Egen översättning)


I svenskan tillkommer problemet att det redan finns två könsneutrala personliga pronomen i tredje person singularis, den och det. Det kan i och för sig bara syfta tillbaka på ord som står i neutrum, men den har genom språkhistorien haft ett mycket brett användningsområde sedan 1500-talet. Det räcker med att läsa avsnittet om den i SAOB  för att inse detta; den har inte bara använts som bestämd artikel, demonstrativt och determinativt pronomen utan också som personligt pronomen om djur, i nedsättande betydelse, när könet varit oväsentligt och när könet varit känt!


Och kommer min älskling, så kysser jag den.” (Böttiger 1856). Det är högst troligt att det inte är något husdjur som åsyftas här, än mindre ett ting. Och könet framgår heller inte.


Observatör


Accordingly, the mind treats function words differently from content words. People add new content words to the language all the time (like the noun fax, and the verb to snarf, meaning to retrieve a computer file), but the function words form a closed club that resists new members. That is why  all the attempts to introduce gender-neutral pronouns like hesh and thon have failed. Recall, too, that patients with damage to the language areas of the brain have more trouble with function words like or and be (1) than with content words like oar and bee (sid. 111 -112, Harper Perennniel, ISBN 978-0-06-133646-1).”


1) Poängen är naturligtvis att uttalen av or/oar och be/bee ligger nära varandra, men problemet är att orden fyller olika funktion i språket.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Klas

21 januari 2013 08:37

Att "funktionsorden bildar en exklusiv klubb, som inte tar emot nya medlemmar" stämmer inte. Funktionsorden kan såklart kompletteras, men det sker mycket sällan.

 
Ingen bild

Könsneutralt, pyttsan!

21 januari 2013 20:37

Inget av de etablerade personliga pronomen anger sexuell läggning. Hen däremot tycks vara på väg att etableras för att beteckna en person som har ett annat kön än den vill ha. Att då kalla hen könsneutralt är rena blarret.

 
Ingen bild

Östen Dahl

22 januari 2013 12:12

Just det. Se vidare kommentar på Lingvistbloggen:
http://lingvistbloggen.ling.su.se/?p=2196

 
Ingen bild

Östen Dahl

22 januari 2013 16:38

Mitt "Just det" avsåg inlägget från Klas, som var det enda som hade kommit upp när jag skrev.

 
Ingen bild

Observatör

22 januari 2013 19:31

”…bildar en exklusiv klubb, som inte tar emot nya medlemmar”. Jag ändrade översättningen till ”… som mycket ogärna tar emot nya medlemmar.” Det är en fördel med webbtexter att man faktiskt kan ändra i dem.

 
seo services

seo services

20 januari 2014 08:57

The Steven Pinker article, which describes about the gender-neutral pronoun, was very educational as well as informative. It would have been nice if you have provided more information about two gender-neutral personal pronouns.

http://www.poweredsem.com/blog/local-seo/the-impor

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 10:30


      (Dennna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards