Direktlänk till inlägg 5 maj 2014

Är pidginengelska speciellt rolig i Stockholm?

SL har lanserat en kampanj för sin sommarbiljet, som gäller från första maj till sista augusti. SL:s reklambyrå, DDB Stockholm, har utnytjat internettrenden Doge, som bygger på en bild av den japanska hundrasen Shiba, i utformningen av kampanjen.


 

Bilden på hunden omges med lösryckta ord på någon slags japanskinfluerad pidginengelska. Enligt Dagens Media har många i sociala medier ställt sig frågande om resenärerna begriper kampanjen.


Men finns det egentligen något att begripa? Ens om man på förhand kände till internettrenden Doge? Pidginengelska är bara rolig, om den är äkta och konstruerad på plats, i t.ex Kina eller Japan. Den bygger ofta på att kinesiska och japanska företag i framställning av bl.a skylttexter har varit snåla och anlitat maskinöversättning.


Enligt Lovisa Åbom på SL:s pressavdelning tycker de flesta att det är kul, "men vissa frågar sig vad turisterna ska tro". Om Lovisa Åbom erkände att kampanjen är löjlig, skulle hon säkert inte bli så gammal på pressavdelningen.  Ja, vad ska turisterna tro egentligen?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Avinor

5 maj 2014 21:32

Tja, dålig engelska på skämt är långt ifrån så illa som dålig engelska på allvar. Men jag ser ju också humorn och ironin i fåret Frank, vilket många här inte verkar göra.

Jag tror också att du överdriver kopplingen till just japansk engelska, att det är däri humorn ligger. Internet-mem lever sina egna liv. Poängen är inte deras ursprung, utan igenkänningen att när man tar ett färdigt mönster och modifierar det.

 
Ingen bild

Telenora

8 maj 2014 14:31

Avinor, ja vad är humorn och ironin i fåret Frank?

Är det att svenskar tror att cheap (billig) och sheep (får) uttalas likadant?

 
Ingen bild

Avinor

9 maj 2014 14:27

Javisst. Och en drift med självupptagna amerikaner. Jag ser det snarare som en kommentar till och drift med engelskspråkiga populärkulturella infulenser, än som en del av dem.

 
Ingen bild

Me

18 maj 2014 16:49

Klar "försvinn från min gräsmatta, Internet-slynglar"-varning på det här inlägget. Nästan lite kul, fast mest bara okunnigt.

 
Ingen bild

gfhj

20 maj 2014 09:32

Jag tycker att den är jättebra!

 
Ingen bild

Mia

20 maj 2014 09:45

Hej, äntligen fick jag reda på vad de konstiga uttrycken var... Tänkte att det var något som kanske ungdomar förstod, jag gjorde det inte...

 
Ingen bild

Åsa

20 maj 2014 16:35

Jag tycker att det kanske viktigare att man stavar rätt till sommarbiljett i blogginlägget.....sedan angående SLs kampanj...det beror väl på vilken målgrupp man riktar sig till.

 
Ingen bild

Observatör

20 maj 2014 16:44

Hittills under dagen har 842 personer besökt Språkförsvarets nätdagbok. Vi hittade till en början ingen förklaring till detta ”söktryck”, men upptäckte senare ett inlägg på Språkrådets Facebooksida - https://www.facebook.com/Sprakradet. Språkrådet hade nämligen lagt ut inlägget ovan.

Bland kommentarerna förekommer en del fördomsfulla yttranden om Språkförsvaret.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 20:00


  ...förlåt... Sverige år 2020! Varför?    Stå upp för det svenska språket   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:51


Såg i tidningen att den här på bloggen mångomskrivna och dito kritiserade havremjölksproducenten Oatly fått konkurrens av en uppstickare - Havredals, som kallar sin produkt för havredryck, kort och gott.       Uppfriskande med en stilren och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Gröna små äpplen   Söndagens svenskspråkiga dikt   Septembers sång   Fagraste blom som lyser så glatt, prunkande på rabatten, snart kommer frosten, griper er fatt, nyper i gyll...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 sept 14:17

Ola Söderholm skrev i Aftonbladet igår apropå Frölunda Indians och namnbytet:   "Det var på 1990-talet som alla svenska klubbar fick för sig att skaffa namn och loggor framspånade av tolvåriga hockeykortssamlare. Det var Djurgården Lions, Färjest...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se