Direktlänk till inlägg 28 maj 2014

Svenskar tror ofta att de behärskar engelska felfritt

Efter att ha lyssnat på Språket från den 20 maj med undertiteln "Hur står sig svenskan i Europaparlamentet?" blir jag lite beklämd. Jag tycker att Cecilia Wikström (FP) och Isabella Lövin (MP) har en övertro på sin förmåga att kommunicera på ett främmande språk, huvudsakligen engelska. De har säkert väldigt goda språkkunskaper, men Berglins teckning på Språkförsvarets hemsida visar att även den bäste har måttliga engelskkunskaper. Däremot kan jag förstå att EU-parlamentarikerna i möten på tu man hand använder ett språk som båda parter kan hanka sig fram på, men jag tror inte att förhandlingar i arbetsgrupper, utskott eller liknande gynnas av att de svenska delegaterna använder (vanligtvis) engelska.

När jag besökte EU-parlamentet i höstas framhölls det som ett problem att svenskar ofta vill prata engelska i tron att de behärskar språket felfritt. Resultatet har istället blivit att tolkarna, som översätter från engelska till de övriga EU-språken, får problem och gör felöversättningar på grund av att de inte rätt förstått svenskarnas engelska.

Finns det möten i EU-parlamentet där alla pratar ett gemensamt språk (engelska) så felfritt att tolkning inte erfordras? Jag tvivlar.

Tolkning lugnar även ner tempot och risken för att prata i mun på varandra minskar.

Anders Bodén

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Cecilia

29 maj 2014 13:21

Nu har jag lyssnat på inslaget om tolkning i EP: det är precis samma sak som "alla" har sagt i alla år: att det "blir fel", att det är för dyrt, att "alla" kan engelska eller så kan våra fantastiska EP-ledamöter andra språk, t ex säga goddag på polska! Det måste ju vara väldigt användbart i förhandlingar... Fast Cecilia W. lyssnar i alla fall på tolkningen ofta och uppskattar den. Vad gäller att det "blir fel", så beror det faktiskt också (inte alltför sällan...) på talaren, men den lilla detaljen glömmer särskilt Isabella Lövin gärna bort!


Att en fjärdedel av hela EU:s budget skulle gå till mångspråkigheten, som Lövin hävdar, det har jag väldigt svårt att tro på!! De "berömda" 2,3 euro per år och medborgare för språkverksamheten gäller fortfarande!


Efter att ha hört det programinslaget är jag i alla fall - igen!! - väldigt glad över att jag har slutat jobba som tolk: det känns väldigt mycket som att kämpa mot väderkvarnar för att försöka få folk att förstå att tolkning är en tjänst som är till för deras "fördel", inte något som man försöker tvinga på dem!


 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

29 maj 2014 13:28

Cecilia har naturligtvis rätt i fråga om vad tolkningen kostar. Jag skrev om det i denna nätdagbok 2009 - se http://sprakforsvaret.bloggagratis.se/2009/10/09/2065464-oversattning-och-tolkning-kostar-totalt-en-cappuccino-per-eu-medborgare-och-ar/

 
Ingen bild

Cecilia

5 juni 2014 13:09

Har just fått en artikel på italienska via FB, där det bekräftas som jag trodde vad gäller kostnaden för tolkning och översättning i EU, nämligen att den totala kostnaden (dvs en kopp cappuccino om året per medborgare) för detta motsvarar ca 1%(!) av EU:s totala budget, inte några 25%, som det var någon som påstod!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 jan 11:55


När jag på eftermiddagen den 17 januari var på Gunnarsons Specialkonditori på Södermalm i Stockholm fann jag till min glädje att den engelskspråkiga skylten om biskvin Garbos tårar hade bytts ut mot en svenskspråkig skylt om semlor. Jag tänkte optimi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 jan 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Törnell - Vintersaga   Söndagens svenskspråkiga dikt   Vintervisa   Redan fåglarne ha flytt  För de barska vinternätter,  Och kring städer och kring slätter  Drifvor hopat sig på nytt.  P...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 jan 15:28

Jag vill lämna en kommentar beträffande språks likvärdighet. FN har sex officiella arbetsspråk: arabiska, engelska, franska, kinesiska, ryska och spanska. Under mina år vid FN samordnade jag förhandlingar av juridiskt bindande avtal på miljösidan vil...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 jan 08:00

Språkförsvaret Språkbytesexperimentet i svensk skola - engelska till varje pris? Per-Åke Lindblom, Arne Rubensson (redaktörer)    ISBN 978-91-519-6917-6 sprakforsvaret@yahoo.se     Språkförsvaret är ett nätverk som diskuterar engel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 jan 12:23

Programmet Språket skriver:   ”Svenskan innehåller många ord från andra språk. Men hur är det med den svenska exporten av ord och uttryck? De är fler än man kan tro, säger Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk.”   Lyssna h...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

130 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se