Alla inlägg den 20 februari 2014

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 februari 2014 22:39

Vi som har sett fram mot att semestra i Närke i sommar gläder oss i dag över den katalog över vandrarhem som medföljer det senaste numret av "Turist".


I Örebro kommer vi givetvis att ta in på STF Livin' Hotell och Vandrarhem. Med ett så säljande namn finns inga tvivel!


-cj



Av Nätverket Språkförsvaret - 20 februari 2014 19:11

(Bokpresentation)


Boken belyser hur det svenska språket har utvecklats i samhället, hur det under tusen år har slipats, tänjts och vidgats för att kunna fungera på nya områden och i flera syften. Den utvecklingen har ofta skett under inverkan från andra kulturer och andra språk. Under århundradenas lopp har också vanliga människors tillgång till språket förändrats, och den processen har i sin tur haft återverkningar på språket. Allt detta beskrivs i elva uppsatser, som var och en ger en glimt från ett skede i svenskans historia.

Denna titel har tidigare givits ut av Norstedts men ingår numera i Studentlitteraturs sortiment. Redaktörer: Lena Moberg och Margareta Westman.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 februari 2014 17:35

Dagstidningen GP i den stora västgötametropolen torgförde härförleden en undersökning av pekplattor, även kallade datorplattor. Rubriken var High end surfplattor. För benämningen "high end" fick redaktionen välförtjänt på nöten, men beteckningen surfplatta är minst sagt daterad, för att använda ett förhoppningsvis snart daterat poputtryck.


När en yrvaken amerikansk allmänhet i början av nittiotalet noterade Internets existens genom webbläsaren Mosaic, föddes frasen "to surf the Internet". Sedan hände ingenting och ingenting innan försvenskningen "surfa på interne'tt" dök upp. Då hade man sedan länge på den andra sidan pölen greppat att Internet var något mer än att bara hoppa från webbplats till webbplats genom att klicka på länkar.


När produkten tablet computer lanserades översattes den av många till surfplatta. Det är som sagt alltför begränsande. Se Datatermgruppens webbplats datatermgruppen.se!


-cj



Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards