Alla inlägg den 12 maj 2016

Enligt uppgift från twittraren @sweden/Markus har fyra länder, d.v.s Sverige, Danmark, Vitryssland och Azerbajdzjan, inte skickat några artister som sjungit på sina modersmål, till Eurovisionsschlagerfestivalen alltsedan 1999, då språkregeln avskaffades.


Vad har dessa länder annars gemensamt?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 maj 2016 09:15

I en artikel, “Where was human language born?”, från 2011 diskuterar Asya Pereltsvaig Ouentin D. Atkinsons forskningsresultat, som utpekar sydvästra Afrika som det område där det mänskliga språket uppstod:


“Antropologer liksom genetiker tror att moderna människor uppstod i Afrika. Men vad med det mänskliga språket. Uppstod det i Afrika också? ”Föddes” det bara en gång? Och kan vi vara mera precisa om var i Afrika detta kan ha skett?


Quentin D. Atkinson från the University of Auckland i New Zealand tror att han har svaret på dessa frågor. Hans forskning har just blivit publicerad i en artikel i tidskriften Science och har diskuterats i New York Times av Nicholas Wade.


Atkinson, ursprungligen biolog, har tillämpat matematiska metoder som används inom genetiken för att samla in lingvistiska data från 504 språk runtom i världen, och funnit ett enkelt men slående mönster:  Ett språkområde använder färre fonem ju längre de tidiga människorna var tvungna att färdas för att nå dit.”


Eftersom khoisanspråken i sydvästra Afrika, som samtidigt är klickspråk 1), uppvisar de största fonemuppsättningarna bland världens språk (varav några har mer än 100 fonem) placerar Atkinsson det mänskliga språkets uppkomst i sydvästra Afrika.


Men som Asya Pereltsvaig påpekar är mönstret inte alls likformigt. Hawaii befinner sig mycket långt bort från sydvästra Afrika och befolkades så sent som 300.talet e.v.t och språket hawaii har visserligen bara 13 fonem. Men det räcker med att studera denna WALS-karta för att upptäcka att det finns fonem(konsonant-)rika språk utanför Afrika, exempelvis i Kaukasus som lesgiska and kabardinska, några papuanska språk och till och med språk (jaqaru och araona) i Sydamerika, allra längst bort från sydvästra Afrika. Omvänt finns det en del språk i Västafrika, som uppenbart är fonemfattiga – se de mörkblå prickarna på denna karta.


För övrigt är det fullt möjligt att neanderthalarna, som är äldre än homo sapiens, hade ett språk; fler och fler genetiker och lingvister lutar idag åt den åsikten.


Observatör


1) Se också Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Khoisanspr%C3%A5k


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards