Direktlänk till inlägg 8 maj 2017

Förskola i Täby genomförde språkbyte över huvudet på föräldrarna

Dagens Nyheter skriver idag:


"Från en dag till en annan blev förskolan Myrlejonet i Täby engelskspråkig. Det säger föräldrar till barnen som plötsligt inte förstår vad pedagogerna säger. Nu kräver kommunen att förskolan åter börjar kommunicera på svenska eftersom tilltaget saknar stöd i skollagen."


Inte mindre än 21 vårdnadshavare protesterar mot Myrlejonets, som tillhör Futuraskolan, tilltag. Föräldrar är heller inte alltför imponerade av den engelska som personalen talar. En förälder säger:


"Jag talar inte bra engelska, men jag pratar många gånger för svår engelska för personalen. Polsk eller arabisk inriktning vore bättre - engelska kommer barnen att lära sig ändå."


Verkställande direktören för Futuraskolan, Fredrik Börjesson, bekräftar att det inte är något kriterium att personalen har engelska som modersmål; inte heller språktestas personalen. Man kan alltså undra vilken slags engelska som skulle odlas på förskolan.


Enligt förskolechefen Adriana Marx Norén har förskolan globalisering som "mindset": "Vi måste förbereda barnen på det som händer i världen. Världen har blivit så liten".


Och då gäller det tydligen att se världen genom engelskspråkiga språkglasögon så fort som möjligt!


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne

8 maj 2017 13:41

Mycket har man ju hört och läst om anglofånerier, men det här tar priset! Det verkar ju rena vansinnet, och i totalt förakt för både föräldrar och barn. Bra att de protesterar!
"Förbereda barnen på det som händer i världen" - det var den lamaste och dummaste förklaring jag sett. Alla barn som går i svenskspråkiga förskolor/skolor blir alltså i inte lika bra förberedda på det som händer i världen? Liksom alla andra barn i alla andra icke-engelskspråkiga länder som går i förskolor/skolor där man talar landet eget språk?

 
Ingen bild

Robin

8 maj 2017 18:37


Hur lyckas man komma på en sån här idiotisk idé från början?

 
Ingen bild

Observatör

9 maj 2017 11:18

Stockholms kommun har riktat liknande kritik mot Futuraskolan,se denna artikel> http://www.dn.se/sthlm/futuraskolan-riskerar-boter/

 
Ingen bild

Bengt Svensson

9 maj 2017 19:57

Antagligen är det billigare för företaget att anställa personal, som inte kan svenska.

 
Ingen bild

Bengt Svensson

9 maj 2017 20:02

En ansvarig sa att föräldrarna ju visste från början att det var en "bilingual" förskola, så de borde varit förvarnade och införstådda. Alltså med att skolan skulle bli engelskspråkig. Han verkar inte ens begripa att en engelskspråkig skola inte är tvåspråkig utan enspråkig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards