Direktlänk till inlägg 11 maj 2017

Brevväxling med Axa om produktnamn på engelska

(Det första brevet ligger längst ner)

 

Från: Harald Henrysson
Skickat: den 10 maj 2017 14:07
Till: 'Peter Redelund'

Ämne: SV: Engelska produkter


Hej, Nordic Brand and Sponsor Manager Peter, och tack för snabbt svar!


Det lugnar mig på en punkt. Havregrynen säljs alltså bara i Sverige och det finns f n inga planer att döpa om dem.


Din huvudförklaring är alltså annars, som jag ju anade ni skulle hävda, att ni anser en nordisk marknad göra engelskan nödvändig. Det skulle bli utrymmesbrist om beteckningar som skiljer för mycket på de nordiska språken skulle anges parallellt. Men nog borde det gå i de flesta fall, med god vilja, litet mindre stil och i kombination med era vackra färgbilder av innehållet. Skulle det inte ens utan problem gå att ersätta ”Berries”, ”Blueberry” och ”Fruit” müsli eller ”Havre Flakes” med resp. nordiska namn? Och om ni inte strävar efter att använda engelskan för dess egen skull, varför har ni på er svenska hemsida recept som ”Raspberry Overnight Oats” och ”Mug Oatmeal”? För att inte tala om en rubrik som ”Our History”? Eller ”Axa Sports Club”, som uppges vara Sveriges största klubb?


Kort sagt, jag inser att det finns svårigheter vid marknadsföring i flera nordiska länder, men tror inte de är oövervinnliga, och jag tvivlar starkt på att ni gjort någon ansträngning för att kunna använda svenska och ser något egenvärde i det.  Samma gäller givetvis de andra nordiska språken. Jag utgår från att det i de länderna finns konsumenter som kan bli lika irriterade som jag. Därmed kvarstår min bojkott. Den märks säkert inte i försäljningsstatistiken, men du bör veta att sådana känslor finns, och säkerligen delas av flera. Det behöver inte vara bara pris och kvalitet och påkostad marknadsföring som avgör köpet, det finns flera faktorer.


Med vänlig hälsning

Harald Henrysson  


Från: Peter Redelund

Skickat: den 10 maj 2017 12:42
Ämne: VB: Engelska produkter


Hej Harald, tack för ditt mail!


Förklaringen är så enkel att de produkterna med engelska namn på smakerna säljs i flera nordiska länder. Medan havregrynen är lokala och säljs bara i Sverige.


Även om våra nordiska språk är lika varandra så är det väldigt svårt att förstå namn på bär och frukter som vi har i våra produkter. Hallon heter tex bringebær på norska och tranbär heter tyttebær. Och precis som svenskar inte skulle vilja köpa en produkt med bringebær och tyttebær som smak, eftersom man inte förstår vad produkten smakar. Så vill norska och danska konsumenter inte köpa produkter från Sverige om de inte förstår vilken smak det här. Och då har vi inte ens kommit in på språkproblemet med vårt 4e land Finland. Att skriva varje smak 3 gånger på framsidan med/mellan blir helt enkelt både rörigt och fult.


Så Lantmännen och AXA är svenska bolag ägt av svenska bönderna baserat nästan uteslutande på svenskt spannmål. Men då produkterna säljs i hela norden tvingas vi använda ett språk som så många nordiska invånare som möjligt förstår. På de produkter som bara säljs i ett land väljer vi alltid detta språk på förpackningen.


Hoppas det blev lite tydligare varför vi gör som vi gör.


Med vänlig hälsning/Best regards
Peter Redelund

Nordic Brand and Sponsor Manager
Lantmännen Cerealia

Visiting address: S:t Göransgatan 160A

Postal address: Box 30192

SE-104 25 Stockholm, Sweden


Den 2017-05-10 10:30:29 skrev Harald Henrysson:


Jag sätter stort värde på mitt morgonmål och har i åratal tyckt att er ”Gold Fruit Müsli” varit den bästa av sitt slag, och tycker så fortfarande. Samtidigt sätter jag stort värde på mitt svenska språk och undviker helst svenska produkter, som står på butikshyllorna med text på engelska. Just müslin jag nämnde har jag ändå fortsatt att köpa på grund av kvaliteten. Jag kände dock att måttet var rågat när jag nyligen återvände till Sverige efter att ha tillbringat vintern i USA, och fann att frukosthyllan innehöll ett överflöd av nya AXA-produkter som tycktes vara mera avsedda för amerikanska kunder än svenska!


Jag tvingades kasta blicken på skrikigt etiketterade produkter som Protein Apples Coconut, Antioxidant Cranberry & Raspberry, Active Black Currant & Quinoa, Apple Orange & Pumpkin Seed Granola, Strawberry & Black Currant Granola, Blueberries Müsli, Havre Flakes Raspberry & Quinoa, Havre Krisp Strawberry (antar det måste vara ett annat sädesslag än i Steel Cut Oats, eller har översättaren inte hunnit med?), etc. etc. Samtidigt säljer ni fortfarande ”Havregryn av svensk superhavre”, och ”Finvalsade havregryn”! Är det för att er superhavre bara finns i Sverige som ni inte ännu slopat det gamla svenska begreppet havregryn, för den reformen kommer väl? (Och Lantmännen, när blir de Farmers Sweden?)


 Är det möjligt att få en förklaring till detta? Vet era marknadsförare vad de håller på med? För mig är det en förolämpning att inte i namnet på en svensk produkt bli tilltalad på mitt eget språk. Ni anser er väl fortfarande huvudsakligen ha svenska kunder i Sverige? Tror ni att jag och andra upplever produkten som ”finare” och mer köpvärd när ett annat språk blandas in i onödan och därmed gör innehållet för de flesta svårare att uppfatta? Har ni någon undersökning som visar att de som tilltalas av den språkliga förvirringen är fler än de som i likhet med mig (jag är inte ensam!) stöts bort av den? I så fall, kan jag få ta del av den undersökningen?


Om ni anser det värt att besvara ett brev från en som övergett era produkter, kan jag tänka mig att ni påpekar att inblandning av engelska i produktnamnen förekommer hos många andra varumärken. Det medger jag, och finner det lika onödigt och olyckligt och värt att undvika, men vad jag sett nu tyder nog på att ni tagit plats bland de allra värsta och föranleder därför denna reaktion. Skyller ni på att vissa produkter säljs även på andra nordiska marknader och att man därför inte kan favorisera ett nordiskt språk, går det att göra produktnamnen flerspråkiga – det finns goda exempel på det.


På er hemsida kan man under rubriken ”Our History” hitta en svensk text, som ännu inte hunnit bli översatt. Därifrån kan man gå vidare till en sida om Lantmännen Cerealia, vars VD citeras ”Vi är stolta över våra produkter och över hur vi tar ansvar från jord till bord”. Kanske det, men för språket på era produkter tar ni inget som helst ansvar! Vad jag citerat ovan är bara ett urval.


Det blir alltså ingen mer ”Gold Fruit Müsli” för mig, det går säkert att finna ett godtagbart alternativ!


Harald Henrysson,

F d kund


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

wqx

11 maj 2017 19:11

Overnight Oats är helt enkelt davosgröt på svenska. Det finns en massa recept på denna gröt.

 
Ingen bild

inga johansson

12 maj 2017 15:31

Ursäkta min okunnighet - Men vad är "davos-gröt" ?
googlar man:
"Davosgröt är längdåkaren Ida Ingemarsdotters favoritgröt när hon är i Alperna."
Är det orten Davos?

 
Ingen bild

wqx

12 maj 2017 19:18

Det gemensamma för dessa grötar är tydligen att vissa ingredienser, t.ex havregryn och yoghurt, blandas i en tallrik kvällen innan och sätts in i kylskåpet över natten. Morgonen efter lägger man på t.ex bär, frukt, nötter,honung eller något annat nyttigt. Får man till rätt blandning så klarar man utan vidare ett Vasalopp.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 12 juli 08:54

  I en ledare i Expressen tar Ann-Charlotte Marteus upp ett fenomen som jag själv noterat: att företeelser som inte är några nyheter framställs som något nytt och märkvärdigt med engelska (läs amerikanska) termer. Som t ex ”savoring”. S...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 11 juli 13:00

Vet du att en svensk läsare förstår 75 procent av orden i en norsk text? I juli lyfter vi norska och norsk litteratur under rubriken "Månadens språk" och tipsar om allt från Nobelpristagare till stickböcker. Många av dem finns även översatta till sve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 10 juli 16:02

Aftonbladet berättar:   ”Göteborgs ska bygga ett nytt stationshus värt 870 miljoner kronor. Det nya bygget ska också få ett nytt namn: Göteborg Grand Central. – Det är ju klart att rent Göteborgsmässigt så hade man ju kunnat komma p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 9 juli 13:00

"Sverige är unikt i ett ödesmättat avseende: Vi talar svenska.   Våra lagar är skrivna på svenska. Vår historia är skriven på svenska. Vi sjunger sånger, läser dikter och använder ordlekar som bara funkar hos oss. Att hålla den kulturen vid liv ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 8 juli 13:00

Micheál: "Jag är irländare och finner det obegripligt att ett land verkar vilja överge sitt språk frivilligt.   Det kämpas hårt för att iriska ska överleva men ingen tror att det blir hela landets vardagsspråk igen. Skillnaden är att vårt språk u...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards