Direktlänk till inlägg 28 april 2020

Hittepåord bättre än svenska enligt Aftonbladet

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 28 april 11:52

Aftonbladet ändrar rubriken på en avdelning från svenska till "hitte-på-engelska". ”Fantasiordet speglar bättre vad vi vill få fram"

 

Aftonbladet.se hade tills för någon månad sedan en avdelning som hette Viktklubb. Då ändrade man namnet till Wellobe. Man ville inte prata om vikt så mycket utan koncentrera sig mer på Må bra, sade en person på Aftonbladet till mig. En vällovlig tanke, tycker jag.


När jag då frågade varför man tar ett engelskt ord och vad de olika delarna i ordet egentligen betyder så blev svaren väldigt konstiga.Wellobe var inte ett engelskt ord. Bara "engelskinspirerat". Men tanken var fortfarande att det bättre skulle spegla vad man vill få fram: att det handlar om Välmående.


När jag återigen frågade varför man valde ett "engelskinspirerat" ord och inte det svenska ordet Välmående eller Välbefinnande eller något sådant, då tog tålamodet slut. Nu hade man inte längre "resurser" att svara på alla frågor", vilket jag så klart hade förståelse för. Att man hade lagt ned väldigt mycket resurser på att fråga läsarpanelen och andra på att ta fram det nya namnet som består av ett engelskinspirerat ord som inte ens finns, hade man inte "resurser att svara på. " Tankarna om att använda ett svenskt ord, svarade man inte ens på.


Den som orkar läsa kan se hela konversationen mellan mig och flera på Aftonbladet här nedanför.


Björn Rehnström

Älvdalen


6 apr. 17:40 CEST


En fråga från en svensk medborgare; vad betyder wellobee och varför heter inte klubben något på svenska, som alla människor i Sverige har som gemensamt språk?


Är Wellobee engelska och i så fall varför tycker ni att det är så bra att ha ett engelskt namn?


Björn Rehnström

 

 

9 apr. 14:47 CESTHej Björn,
Tack för ditt mejl!

Wellobe eller Well o be som det uttalas står för att Må väl och det är vårat fokus. Många medlemmar har uttryckt att namnet Viktklubb inte ringar in vilka vi är. Namnet Viktklubb fokuserar för mycket på vikt och för lite på allt det andra som är viktigt och som vi erbjuder; stöd, coaching och nyttiga recept. En viktnedgång handlar om mer än en siffra på vågen, det vill vi med vårt nya namn visa att vi förstår. 


Wellobe support (Wellobe Support)


9 apr. 19:54 CEST


Tack för svar, men jag fick inte svar på min fråga. Jag förstår att ni vill ha ett namn som inte bara får en att tänka på vikt, utan också välbefinnande. Min fråga var – och är : varför ett engelskt namn i en svensk tidning, som ju borde ha vårt gemensamma språk svenskan som riktmärke och ledstjärna och som alla förstår. Jag förstår fortfarande inte vad Wellobe betyder. Det "står för" svarar ni "Må väl". Betyder Wellobe alltså "Må väl" på svenska?


Vad jag lärt mig så betyder "Well" bra eller nånting åt det hållet. Men o och be kan jag inte tyda. Betyder "o" och eller "and" och "be" är väl egentligen inget engelskt ord, vad jag vet, men jag vet ju inte allt. Och om nu Wellobe betyder Må bra, varför har ni inte det svenska namnet? Jag antar att det mesta av innehållet i den före detta viktklubben står på svenska? Det är jättebra att ni vill få folk att må bättre än de kanske gör. Men
varför ett engelskt namn på något som i övrigt är på svenska?


Följer ni verkligen språklagen med denna fullständigt onödiga anglifiering?


Med vänliga hälsningar

Björn Rehnström

Älvdalen14 apr. 12:17 CEST


Hej Björn.

Jag kan tyvärr inte svara på frågan varför vi har valt ett engelskklingande namn, så jag tar frågan vidare.

Vi kommer att återkomma till dig när vi har fått svar. 


Med vänliga hälsningar,
Linus Wellobe support.


Och en chef återkom med följande "avsnoppning:


Vi hoppas att du har förståelse för att vi inte har resurser att svara på alla frågor, och att du är nöjd med de svar du redan har fått från oss. Den mån 20 apr. 2020 12:12 Vedrana Corluka  skrev:


Det var visst tre frågor :)


1. Wellobe är inspirerat från det engelska ordet Wellbeing dvs välbefinnande, vilket vi tycker går bättre hand i hand med vår filosofi om välmående i stort och inte bara en siffra på vågen. 


2. Wellobe är ingen engelskt ord, utan endast inspirerat av ett engelskt ord.


3. Det är som sagt inget engelskt ord.


Ha en fin dag!


Hälsningar,

Vedrana 


 

14 apr. 12:27 CEST


Så bra att du tar det vidare. Glöm inte att jag också frågade vad Wellobe betyder på svenska. Betyder det Må bra?
Mvh


Björn Rehnström

 

Nu är mejlen kanske inte riktigt i ordning, men det ger, tycker jag, en inblick i hur Aftonbladet, liksom så många andra i Sverige är så imponerade av engelska att man hellre brukar ett fantasiord, "inspirerat av engelska" än ett svenskt ord som svensktalande direkt kan förstå och associera med ett vällovligt ändamål och som nysvenskar kan läsa för att lära sig svenska. Engelska kan de väl lära sig på andra sätt än genom svenska media, tycker jag.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Tisdag 28 april 16:49

Esperanto har i över hundra år anklagats för att vara ett hittepåspråk.
Så varför inte översätta Må väl till Fartu bone!
Så kan alla engelsk-uppbackare skratta hela vägen till banken!

 
Ingen bild

Christina

Onsdag 29 april 12:01

Hej Björn!

Det blir konstigare och konstigare det här med engelskan i Sverige! Jag själv kan inte alls förstå vurmen för engelska som är ett hopplock från alla möjliga språk. Dessutom överensstämmer det märkliga uttalet inte alls med stavningen.

Jag är däremot mycket förtjust i svenska som jag tycker är ett vackert och musikaliskt språk med sina nio vokaler, perfekt för poesi och sång. Fint är också att orden uttalas som de stavas.

När ett sådant bedrövligt hittepåord som ”Wellobe” för ”Välmående” eller ”Välbefinnande” introduceras av Aftonbladet, då har det verkligen gått för långt. Ja, jag skulle rentav vilja säga att det är frågan om galopperande galenskap. Hur i allsin dar ska man kunna begripa vad detta besynnerliga ord med ett ”o” mellan ”Well” och ”be” betyder?! Fullkomligt obegripligt - på flera plan!

Hälsningar
Christina

 
Ingen bild

ABC 123

Onsdag 29 april 15:14

Fullständigt ense med Christina!

 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 8 maj 19:45

Esperanto, ett språk skapat av en rysk läkare, beskrivs så här i Upsala Nya Tidning
1893 03 06:
"Ni behöver icke frukta att minska klangen eller behaget i Eder röst om Ni betjänar
Er af Esperanto, ty det är toner från Italiens, Spaniens och Greklands språk, som
då gå över Edra läppar!"
Al revido.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 30 okt 16:29

I senaste numret av Skolvärlden intervjuas Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör. Han säger bland annat:   ”– Undervisning på engelska kan tyckas attraktivt, spännande och bra. Tyvärr har vi bara ganska rudimentära kunskaper ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 30 okt 14:53

Edd du wilað lär dig dalska?   Gå med i Facebookgruppen Älvdalska bytes mot armhävningar.   Varje dag försöker jag lära min gamle kollega på Mora Tidning Birger Nylén något nytt ord eller uttryck. Och han försöker lära mig göra armhävningar. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 30 okt 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 29 okt 15:59

(Texten är hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook)   Nämen se där! En "underground-lokal" ... Vad "spännande"... Eller är det bara en källarlokal de tror att de lättare kan hyra ut med ett anglofåniskt namn? Eller har de bara glömt det sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 28 okt 12:08

Ett resultat av Pinochets politik var att landet, tillsammans med Sverige, tidigare delade världens mest marknadsliberala skolsystem. Chilenarna insåg dock det ohållbara med systemet och avskaffade det.    När ska "arvet" efter Göran Persson (kom...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se