Direktlänk till inlägg 7 september 2020

Varför "airport"? - Vad är det för fel på "flygplats"?

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 september 2020 17:14

Ack ja, engelskan spökar överallt i vårt samhälle. Oavsett om man har nytta av språket eller inte. På första sidan (titelsidan) i HD/NST lördagen den 29 augusti, kan vi läsa att Ängelholm-Helsingborg Airport har räddats av kommunerna i Nordvästra Skåne. 


"Det känns som på julafton", säger ställföreträdande operative chefen Staffan Olsson i tidningen. Det blir tydligen en nystart för flygplatsen.Varför inte då också ändra tillbaka namnet till Ängelholm-Helsingborg Flygplats? Det ursprungliga och tidigare namnet. 

                                                

Personligen vägrar jag att använda det engelska ordet Airport i samband med flygplatsen i Ängelholm. Airport ger i detta fall bara ett fånigt och löjligt intryck. Dessutom borde man i så fall vara lite mer konsekvent och internationell. Då borde flygplatsen istället heta Angelholm-Helsingborg Airport med bokstaven A. (Bokstaven Ä finns ju inte i engelskan).


Men jag tror ändå att utländska affärsmän och turister kommer att hitta till flygplatsen, även om den får ett svenskt namn. En rekommendation: Använd gärna Piktogram. Ett piktogram med exempelvis en bild på ett flygplan på gatu- och hänvisningsskyltar. Ser fram emot ett trevligt svenskt namn på flygplatsen i framtiden, tack!


C-G Pernbring

Helsingborg     


(Insändaren publicerades idag i Helsingborgs Dagblad)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

7 september 2020 18:46

Ljudet och bokstaven!
Varför Ängelholm men inte Hälsingborg? Ljudet är ju detsamma.
Engelholm och Helsingborg för de som talar engelska.
Men vi som talar Ängelska? eller Äsperanto?

 
Ingen bild

-cj

8 september 2020 18:14

Det anrika Skånska Cementgjuteriet blev till “Skanska”. Men så fylldes den internationella orderboken på direkten också! Orsak och verkan, säger “pagarna” i “Malmo”.

 
Ingen bild

inga johansson

8 september 2020 21:07

Götabanken var en svensk affärsbank som bildades 1848 under namnet Götheborgs Privat-Bank[2]. Namnet Götabanken tillkom 1972 efter att man köpt upp och gått samman med Smålandsbanken[3]. Banken existerade till 1990 då den fusionerades med Skaraborgsbanken och Wermlandsbanken för att tillsammans bilda Gota Bank.
namnändrades 1988 till Gotabanken.

 
Ingen bild

Qv

9 september 2020 20:19

Ett å, ä eller ö i ett namn kan faktiskt även vara säljande utomlands.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 14:29

Programmet Språket skriver:   "I säsongens sista avsnitt tar vi fram rödpennan, rättar klassiska språkfel och analyserar återkommande språkriktighetsfrågor.   Veckans språkfrågor    Heter det 'de är större än oss' eller 'de är större än v...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 12:00

(Texten har översatts från Verein  Deutsche Spraches Infobrief den 20/6 2021) Påven Franciskus från Argentina skrev ett brev till kardinal Marx från München på sitt modersmål spanska. I den avvisade han Marx avgångsbegäran. Kurian översatte texten ti...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 08:00

I en artikel, ”Vad hände med svenskan i EU?”, av Björn Melander i Språkpolitikbloggen den 16/6 2021, granskar han utvecklingen av svenskans ställning i EU. Man får lätt det intrycket av artikeln att svenskans ställning har självreglerats ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 juni 12:00


Björn Rehnström skriver på Facebook   ”Torsdagen den 24 juni kl. 10.00 inviger Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn den skylt på älvdalska som vi fått tillstånd av Trafikverket att sätta upp. Skylten är placerad 400 meter söder om Spjutmo rastp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 juni 08:00

Tack för ditt mejl och krönikan du skickade med! Om godgiven hade funnits med i SAOB skulle artikeln varit tryckt 1929. Jag hittar inga belägg på ordet i materialet som ordboken grundar sig på, men i materialet som tillkommit efter tryckningen hitta...

Presentation

Omröstning

Vad ska parken på Södermalm i Stockholm heta? Det oanvända järnvägsspåret mellan Skanstull och Södersjukhuset ska omvandlas till park. Centerpartiet i Stockholm föreslår att den ska heta Stockholm Low Line med hänvisning till New York High Line.
 Stockholm Low Line
 Spårpromenaden
 Spårsta
 Järnbaneparken
 Spårparken
 Spårlösabacken
 Vagnparken
 Järnvägsparken
 Söderparken
 Passagen
 Bangårdsparken
 Stickspåret
 Södra spårparken
 Spårlösparken
 Stockholms södra spårpark
 Rälsparken
 Villospåret
 Centerspåret
 Transsödra järnvägsparken
 På spåret

Fråga mig

133 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se