Direktlänk till inlägg 7 september 2020

Varför "airport"? - Vad är det för fel på "flygplats"?

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 7 sept 17:14

Ack ja, engelskan spökar överallt i vårt samhälle. Oavsett om man har nytta av språket eller inte. På första sidan (titelsidan) i HD/NST lördagen den 29 augusti, kan vi läsa att Ängelholm-Helsingborg Airport har räddats av kommunerna i Nordvästra Skåne. 


"Det känns som på julafton", säger ställföreträdande operative chefen Staffan Olsson i tidningen. Det blir tydligen en nystart för flygplatsen.Varför inte då också ändra tillbaka namnet till Ängelholm-Helsingborg Flygplats? Det ursprungliga och tidigare namnet. 

                                                

Personligen vägrar jag att använda det engelska ordet Airport i samband med flygplatsen i Ängelholm. Airport ger i detta fall bara ett fånigt och löjligt intryck. Dessutom borde man i så fall vara lite mer konsekvent och internationell. Då borde flygplatsen istället heta Angelholm-Helsingborg Airport med bokstaven A. (Bokstaven Ä finns ju inte i engelskan).


Men jag tror ändå att utländska affärsmän och turister kommer att hitta till flygplatsen, även om den får ett svenskt namn. En rekommendation: Använd gärna Piktogram. Ett piktogram med exempelvis en bild på ett flygplan på gatu- och hänvisningsskyltar. Ser fram emot ett trevligt svenskt namn på flygplatsen i framtiden, tack!


C-G Pernbring

Helsingborg     


(Insändaren publicerades idag i Helsingborgs Dagblad)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Måndag 7 sept 18:46

Ljudet och bokstaven!
Varför Ängelholm men inte Hälsingborg? Ljudet är ju detsamma.
Engelholm och Helsingborg för de som talar engelska.
Men vi som talar Ängelska? eller Äsperanto?

 
Ingen bild

-cj

Tisdag 8 sept 18:14

Det anrika Skånska Cementgjuteriet blev till “Skanska”. Men så fylldes den internationella orderboken på direkten också! Orsak och verkan, säger “pagarna” i “Malmo”.

 
Ingen bild

inga johansson

Tisdag 8 sept 21:07

Götabanken var en svensk affärsbank som bildades 1848 under namnet Götheborgs Privat-Bank[2]. Namnet Götabanken tillkom 1972 efter att man köpt upp och gått samman med Smålandsbanken[3]. Banken existerade till 1990 då den fusionerades med Skaraborgsbanken och Wermlandsbanken för att tillsammans bilda Gota Bank.
namnändrades 1988 till Gotabanken.

 
Ingen bild

Qv

Onsdag 9 sept 20:19

Ett å, ä eller ö i ett namn kan faktiskt även vara säljande utomlands.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 18 sept 11:28


  Det hade kunnat vara "Sweden Super Duper Moving with an American touch INC AB"!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 17 sept 12:27

Det stormar i Östersund, som så ofta då "Internationella" engelska skolan etablerar sig på en ort.   I Östersund har omfattande hemlighetsmakeri försiggått, enligt oppositionen. I Vallentuna ville kommunen ge Ies en sådan omfattande särbehandling...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 sept 14:23


   Swedavia.... Airports - välj...flygplats!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 sept 12:55

Hej Jonas Abrahamsson!   I den svenska språklagen från sommaren 2009 - nu alltså drygt 11 år gammal (!) - står klart och tydligt att svenska är Sveriges officiella huvudspråk, samhällets gemensamma språk och (inte minst) att språket ska kunna anv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 15 sept 17:02

Dagens Nyheter rapporterar idag:   ”1,6 miljarder kronor satsas i budgeten för 2021 på skolan, bland annat på mer undervisningstid, läxhjälp och vidareutbildning av lärare. – Vi ser stora utmaningar i skuggan av corona, säger Libera...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se