Direktlänk till inlägg 16 september 2020

Brev till Swedavia

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 september 2020 12:55

Hej Jonas Abrahamsson!


I den svenska språklagen från sommaren 2009 - nu alltså drygt 11 år gammal (!) - står klart och tydligt att svenska är Sveriges officiella huvudspråk, samhällets gemensamma språk och (inte minst) att språket ska kunna användas inom alla samhällsområden.


Vidare står i språklagen att det allmänna, det vill säga skattefinansierad verksamhet, har ett särskilt ansvar för att det svenska språket används och utvecklas.


Hur tycker du att Swedavia, som statligt bolag och med dig som högst ansvarig lyckas med det, då ni benämner svenska flygplatser "Airports", och inte ens använder svenska parallellt med engelska?


Själv anser jag att det är ett rent hån mot mitt modersmål (och vad jag kan förstå även ditt) och mot språklagens intentioner. Jag anser vidare att Swedavia de facto bryter mot språklagen.


Med förhoppningar om ett snabbt och klargörande svar!


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



 
 
Ingen bild

Isabell Seirafi

17 september 2020 14:44


Hej Per-Owe,
Tack för mail och dina synpunkter.
Vi på Swedavia har ett uppdrag att skapa den till¬gänglighet Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten.
Även om vi är ett helägt statlig bolag så är vi inte en skattefinansierat verksamhet, men finansierar vår egen verksamhet.
Vi har i dag minst 50% utländska besökare som tyvärr inte förstår det svenska språket, och vi behöver säkra att vi kan nå fram med vår kommunikation, oavsett om det är skyltning så man hittar rätt eller kommunikativa budskap i våra terminaler.
Vi vet att det finns svenskar som är mindre positiva till engelska ord i exempelvis marknadsföringen. Jag har tidigare läst Språkrådet bok ”Såld på engelska” just för att få relevant fakta kring perceptionen om det engelska språket.
Samtidigt är Sverige faktisk ett av de land i världen som förstår engelska bäst (enligt EF:s årliga språkindex). Vi skiljer därför här mellan ”attityder” och ”syfte/nytta”. Vi har i dag i nästan all kommunikation båda en svensk text och engelsk text i våra budskap ute i terminal för att nå fram. Där vi inte kan applicera båda språk, nyttjar vi oftast engelska då vi vet att merparten av båda våra svenska resenärer och utländska förstår engelskan – så nyttan blir störst här.
Mvh
Isabell Seirafi
Head of Marketing

 
Ingen bild

cwq

18 september 2020 20:35

Att vi förstår en engelsk text är inte skäl nog att bara använda engelska. Det finns ju andra aspekter på detta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards