Direktlänk till inlägg 16 september 2020

Brev till Swedavia

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 sept 12:55

Hej Jonas Abrahamsson!


I den svenska språklagen från sommaren 2009 - nu alltså drygt 11 år gammal (!) - står klart och tydligt att svenska är Sveriges officiella huvudspråk, samhällets gemensamma språk och (inte minst) att språket ska kunna användas inom alla samhällsområden.


Vidare står i språklagen att det allmänna, det vill säga skattefinansierad verksamhet, har ett särskilt ansvar för att det svenska språket används och utvecklas.


Hur tycker du att Swedavia, som statligt bolag och med dig som högst ansvarig lyckas med det, då ni benämner svenska flygplatser "Airports", och inte ens använder svenska parallellt med engelska?


Själv anser jag att det är ett rent hån mot mitt modersmål (och vad jag kan förstå även ditt) och mot språklagens intentioner. Jag anser vidare att Swedavia de facto bryter mot språklagen.


Med förhoppningar om ett snabbt och klargörande svar!


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Isabell Seirafi

Torsdag 17 sept 14:44


Hej Per-Owe,
Tack för mail och dina synpunkter.
Vi på Swedavia har ett uppdrag att skapa den till¬gänglighet Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten.
Även om vi är ett helägt statlig bolag så är vi inte en skattefinansierat verksamhet, men finansierar vår egen verksamhet.
Vi har i dag minst 50% utländska besökare som tyvärr inte förstår det svenska språket, och vi behöver säkra att vi kan nå fram med vår kommunikation, oavsett om det är skyltning så man hittar rätt eller kommunikativa budskap i våra terminaler.
Vi vet att det finns svenskar som är mindre positiva till engelska ord i exempelvis marknadsföringen. Jag har tidigare läst Språkrådet bok ”Såld på engelska” just för att få relevant fakta kring perceptionen om det engelska språket.
Samtidigt är Sverige faktisk ett av de land i världen som förstår engelska bäst (enligt EF:s årliga språkindex). Vi skiljer därför här mellan ”attityder” och ”syfte/nytta”. Vi har i dag i nästan all kommunikation båda en svensk text och engelsk text i våra budskap ute i terminal för att nå fram. Där vi inte kan applicera båda språk, nyttjar vi oftast engelska då vi vet att merparten av båda våra svenska resenärer och utländska förstår engelskan – så nyttan blir störst här.
Mvh
Isabell Seirafi
Head of Marketing

 
Ingen bild

cwq

Fredag 18 sept 20:35

Att vi förstår en engelsk text är inte skäl nog att bara använda engelska. Det finns ju andra aspekter på detta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 20:00


  ...förlåt... Sverige år 2020! Varför?    Stå upp för det svenska språket   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:51


Såg i tidningen att den här på bloggen mångomskrivna och dito kritiserade havremjölksproducenten Oatly fått konkurrens av en uppstickare - Havredals, som kallar sin produkt för havredryck, kort och gott.       Uppfriskande med en stilren och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Gröna små äpplen   Söndagens svenskspråkiga dikt   Septembers sång   Fagraste blom som lyser så glatt, prunkande på rabatten, snart kommer frosten, griper er fatt, nyper i gyll...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 sept 14:17

Ola Söderholm skrev i Aftonbladet igår apropå Frölunda Indians och namnbytet:   "Det var på 1990-talet som alla svenska klubbar fick för sig att skaffa namn och loggor framspånade av tolvåriga hockeykortssamlare. Det var Djurgården Lions, Färjest...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se