Direktlänk till inlägg 22 juni 2021

Första vägskylten med text bara på älvdalska språket

Björn Rehnström skriver på Facebook


”Torsdagen den 24 juni kl. 10.00 inviger Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn den skylt på älvdalska som vi fått tillstånd av Trafikverket att sätta upp. Skylten är placerad 400 meter söder om Spjutmo rastplats längs riksväg 70, precis där man kommer in i Älvdalens kommun söderifrån.”


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

22 juni 2021 12:55

Detta är att gå för långt!

Svenska är officiellt huvudspråk i Sverige sedan 2009 och ska som sådant a l l t i d stå med på skyltar, överst och/eller i störst stil.

Att jag sedan anser att älvdalskan förtjänar ett lokalt erkännande är en annan sak - Dock aldrig på bekostnad av landets officiella huvudspråk.

Lika lite som visavi engelska - Det tummas a l l d e l e s för mycket på det svenska språket idag och i tid och (allt som oftast) otid!

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

23 juni 2021 20:33

Per-Owe,
du måste ha sinne för proportioner.

I motsats till två andra territoriella minoritetsspråk, samiskan och meänkieli, saknar älvdalskan officiell status som minoritetsspråk. Detta har hittills förvägrats språket av såväl regering som riksdag, trots att älvdalingarna själva anser att det är ett språk, att det inte förstås av det överväldigande flertalet rikssvenskar och trots att de flesta lingvister, svenska såväl som utländska, anser att det är ett eget språk. Detta är huvudfrågan.

Det är märkligt att gå i taket för en (1) skylt uteslutande på älvdalska språket. Älvdalskan har redan ett ”lokalt erkännande”, eftersom Älvdalens kommun stödjer språket. Vad älvdalingar och deras språkorganisation Ulum Dalska kräver att språket ska få status som minoritets- och landsdelsspråk, vilket bara riksdagen kan besluta. Detta krav har Språkförsvaret alltid stött och vi har genom åren tagit flera uttalanden i detta syfte. Det är ingen tillfällighet att flera aktivister i Ulum Dalska också är organiserade i Språkförsvaret.

Älvdalskan hotar inte svenskans ställning, varken i Sverige eller i Älvdalens kommun. Älvdalingarna själva är idag tvåspråkiga. Det råder absolut ingen brist på svenskspråkig tv och radio, svenskspråkiga böcker, tidningar och tidskrifter i Älvdalen och svenska är huvudspråket i de älvdalska skolorna. Det vimlar av svenskspråkiga skyltar i Älvdalen, vilket jag personligen har noterat på plats. Inte heller förföljer eller trakasserar man någon för att vederbörande talar svenska. Älvdalskan är i huvudsak ett muntligt språk, även om det förekommer utgivning av böcker på älvdalska, tidningen Dalskum utkommer två gånger per år, och många skriver på älvdalska i Facebook-gruppen Älvdalska som minoritets-/landsdelsspråk - https://www.facebook.com/groups/dalskum samt att det sker frivillig undervisning i älvdalska i grundskolan.

Det är löjligt att ens antyda att älvdalskan ska behandlas på samma sätt som den invasiva engelskan. Säkert väcker skylten på infarten till Älvdalen en viss uppmärksamhet bland ankommande bilister. De får åtminstone reda på att man talar ett eget språk i Älvdalen. Det älvdalska språket, ett immateriellt kulturarv, har satt Älvdalen på den globala språkkartan.

Språkförsvaret har alltid hävdat att vårt försvar av svenskan gentemot engelskan innebär att vi samtidigt försvarar alla språk som hotas att trängas undan av större språk. Detta är en principfråga. Men det betyder också att vi inser att vi måste försvara älvdalskan, även om dess överlevnad hotas av just svenskan. Det har vi råd med; älvdalskan talas bara av 2000 – 2500 människor. Språkförsvaret bedriver ingen chauvinistisk språkpolitik; en sådan skulle dessutom minska stödet till Språkförsvaret.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 28 mars 08:00

Universitetsläraren rapporterar:   ”En utgångspunkt för den norska regeringens handlingsplan är att mer undervisning sker på engelska och att det i vetenskapliga publikationer har skett en kraftig nedgång av det norska språket i förhållande...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 27 mars 08:00

Som många noterat har service på restauranger i Sverige förändrats de senaste 10 åren. I de större städerna stöter man ofta på personal som knappt kan svenska utan bara engelska. De verkar intalade att alla svenskar gärna pratar engelska.   När...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 mars 12:00

Stefan Lindgren skriver på Facebook:   ”Läs Cronemans krönika i DN från 16/3. Jag håller helt med honom, även om han är 30 år sen med dessa insikter.   Och har man väl sagt A måste man säga B. Det är sjukt att svenska högskolelärare ska...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 mars 13:00

I artikeln ”Den nordiska språkgemenskapens kris” skriver Samuel Larsson inledningsvis:   ”Den eviga frågan om hur väl danskar och svenskar förstår varandras språk har blivit aktuell igen. Frågan är ju lika gammal som Öresund o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Mina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tanken   Tanke, se, hur fågeln svingar under molnet lätt och fri; även du har dina vingar och din rymd att flyga i.   Klaga ej, att du v...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards