Alla inlägg den 7 januari 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 januari 2021 15:00

Utbildningsminister Anna Ekström har förklarat att hon kommer att dra i nödbromsen om det går överstyr med alla de "internationella" (läs engelskspråkiga) skolor som skjuter upp likt svampar runtom i vårt land.


 


Det är dags att dra nu och har varit det länge! Skolorna, det må vara, Dibber, IES, Nordic International School, Futuraskolan o s v (de börjar bli många nu) verkar i en rent kolonial anda och där de förutom engelska språket även implementerar anglosaxiska seder och denna kultur.  Dessa skolors verksamhet är oförenlig med vår tolv år gamla språklags skrivning om att svenska är huvudspråk i Sverige. För att förbli huvudspråk måste språket i fråga även vara odiskutabelt undervisningsspråk. Se hur det har gått i gamla kolonier men även på Irland, där engelskan har upphöjts till undervisningsspråk medan det inhemska språket har marginaliserats.


Samtliga kolonialspråk har de facto historiskt sett expanderat genom att de har tvingats på folk via kolonisation. Det finns all anledning för oss som har andra modersmål att stå upp för våra språk! Världen är mångspråkig och mångkulturell - oavsett vad vissa önskar sig - och skulle dessutom bli en mycket tråkig plats om den likriktning, som för närvarande grasserar, tillåts att fortsätta. Tolkresurser finns det dessutom mycket gott om - inte minst i vår världsdel (EU).


Vi medborgare tvingas dessutom själva betala för koloniseringen och vårt språks och kulturs degradering via skatten (skolpengen).


Språk- och kulturbytesskolorna blir allt mer offensiva och fräcka vid sina etableringar och där de, förutom att spela ut kommuner mot varandra, nu ibland inte ens drar sig för rena lagöverträdelser. Dibber International, som plötsligt införde engelskspråkig undervisning utan att ens ha tillstånd, är ett sådant exempel.


Denna typ av skolor är inte tillåtna i något annat land! Varför ska de finnas i Sverige?


Anna! Dra nu - hårt!


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvarets styrelse


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 7 januari 2021 11:57

 


Grafiken är hämtad från Skolvärlden 27 oktober 2020

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards