Direktlänk till inlägg 21 augusti 2023

Ny webbomröstning: Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 augusti 2023 16:20

Frågan lyder:


"Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?"


Omröstningen sker i denna nätdagboks högerspalt.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Anders

21 augusti 2023 16:51

Helt klart en dialekt av östfornnordiska. Eftersom det finns många liknande mål och dialekter i ovansiljan; alla dessa är inte språk utan dialekter.

 
Pia Wåhlander

Pia Wåhlander

21 augusti 2023 21:48

Både och språket används av äldre Generationer,med familjer,fast bosatta i Älvdalen kommun dialekt i den meningen melodin i språket sjungande.uttrycket.kulturen samtalen.Även skolan som hemspråk.är nu tillåten.

http://Facebook och instagram

 
Ingen bild

Stig Wiberg

21 augusti 2023 22:36

Har känt och besökt en familj i Älvdalen. När dom pratade med varandra fattade jag ingenting. Men dom pratade ju bra svenska med mej.

 
Ingen bild

Annika

23 augusti 2023 08:36

Det är beundransvärt allt det arbete som man i Älvdalen lagt ner på sitt språk. Själv har jag Mora-varianten av dalskan som förstaspråk fast jag kunde svenska från späd ålder. För dem som inte vill se dalskan som ett språk rekommenderar jag att de sätter sig tillsammans med någon som behärskar någon variant av dalskan i Mora, Orsa eller Älvdalen och går igenom lite grammatik. Dalskan har tre genus, bildar genitiv på ett eget sätt, böjer verb efter person, saknar möjligheten till ha-bortfall i underordnade satser (en för svenskan unik företeelse) mm förutom att själva orden skiljer sig från svenskans.

Jag skriver ibland på dalska och märker då verkligen hur väsensskilt det är att skriva på dalska till jämfört med att skriva på svenska. Till viss del beror det på att jag tränat mer på att skriva på svenska än på dalska men största skillnaden är skillnaden hur man uttrycker sig.

På lördag den 26 augusti kl 15 kommer det att hållas ett föredrag om dalskan på Mora Folkhögskola. Föredragshållare är en språkforskare från Oslo universitet, Piotr Garbacz.

Trots att jag i hela mitt liv varit tvåspråkig, dalska och svenska, dyker en känsla av gemenskap upp när jag talar dalska. Det är som att dörrar öppnas inom mig även om jag aldrig förr träffat personen som jag talar med. Språk är ju mycket mer än ord.

 
Ingen bild

Johan Nilsson

23 augusti 2023 12:15

Ang. älvdalskan:

Eftersom jag inte har några koder etc och därför inte kommer in i frågeformuläret kopplat till omröstningen, så väljer jag att svara så här:

Älvdalskan är naturligtvis en dialekt. Att den är ålderdomlig är inget skäl att klassa den som 'eget språk'. Många andra dialekter i Sverige och Norge är också ålderdomliga utan att ha fått älvdalskans uppmärksamhet. Vi har i södra Sverige listerländskan, gutamålet och ålderdomliga dialekter i gränsområdet mellan Halland och Småland, och i nordöstra hörnet av Skåne. F.ö är många av de drag som åberopas i älvdalskan också förekommande i äldre småländska, tex 4-kasussystem och äldre varianter av pronomen. Om vi skulle upphöja älvdalskan till 'eget språk' så bleve vi i konsekvens tvungna att deklarera flera andra levande talarter i Skandinavien till egna språk, för att inte tala om skånskan, av många norrlänningar påstått vara "oförståeligt" för utomstående... Dessutom kan tilläggas att älvdalskan är en egen utveckling från VÄSTNORDISKAN eftersom den är befintlig i de delar av nuv. Dalarna som förr hörde till norska Nidaros stift. Älvdalskan har ju inget annat ursprung än alla de andra ålderdomliga dialekter som finns i det nordiska språkområdet. Ålderdomligt och värt att bevara – javisst, helt klart liksom andra genuina dialekter, men knappast som eget språk!

 
Ingen bild

Annika

23 augusti 2023 13:57

Johan Nilsson: Det skulle vara bra om du kunde hänvisa till forskning om huruvida bl a älvdalska är ett språk eller ej. Du kan visa en länk som går till någon vetenskaplig publicerad artikel.

 
Ingen bild

Maria Garbergs

24 augusti 2023 09:45

Om språkvetare och professorer kommit fram till på vetenskaplig grund och älvdalskan redan fått status som eget språk internationellt så förstår jag inte vitsen med "allmänt tyckande". När en riksdagsman pratade älvdalska i sitt anförande så blev han tillsagd att man pratar på svenska i riksdagen, det sägs inget sånt när ngn pratar skånska tex.

 
Björn Rehnström, Älvdalen.

Björn Rehnström, Älvdalen.

24 augusti 2023 20:34

Älvdalskan är vårt älskade språk. Det är inte en dialekt, som Skånska, småländska eller Stockholmska.
Tror ni mig inte så kan ni gå med i min gratiskurs på facebook. Länken : Älvdalska bytes mot armhävningar. 3 297 elever från hela världen. Idag lade jag in den 567:e korta videolektionen med förklaring på svenska och engelska.
I år får vi en ny förskoleavdelning där man pratar älvdalska med barnen. Och alla barn i Älvdalen har enligt kommunen rätt att få lära sig älvdalska i skolan.
För den saken har vi utbildat tio pedagoge
r och gjort studilitterarur för alla åldersklasser. Samt tryckt 18 nya böcker, enn del översättningar och andra nyskrivna. Vi har också dubbat den senaste filmen om Pelle Svanslös. Sedan tidigare har vi en grammatik på 560 sidor och en ordbok med 21000 ord, världslitteratur som Lille Prinsen, Alice I Underlandet och Kerstin Ekmans Hunden på älvdalska. Vi har CD skivor med nyskrivna barnsånger , har gjort en musikal på älvdalska. Grammatiken är nästan som tyskans med hundratals prepositioner som styr dativ eller ackusativ i olika sammanhang.
Vi har ett eget tangentbord för mobiltelefonerna, ett eget Braillealfabet (punktskrift för blinda) och ungdomar och barn blir allt mer intresserade av att prata vårt häftiga , märkvärdiga och vackra språk.
Älvdalska är ett språk. Vårt språk.
Vi har också gjort en youtubefilm av Eddie Medusas låt Bara lite solsken,
Flera myndigheter har sagt att älvdalska ärvett språk och den internationella linguistorganisationen SiL har gett älvdalskan en egen isokod. Dessutom har Europarådet i många år uppmanat den svenskavregeringencatt erkänna älvdalskan som det språk den.är Och älvdalskan är ett levande språk, som växer i och med ungdomarnas ökande intresse!
PS Vi har också skickat in fyra psalmer på älvdalska till den nya psalmboken som kommer ut om några år. Både biskopen och psalmbokskommitten tog emot dem med glädje. Om de kommer med i psalmboken vet vi inte. Men chansen finns.

http://Älvdalska bytes mot armhävningar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:44


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:40


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)     ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 14:42


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 11:00

Forskare som inte har engelska som modersmål arbetar mycket hårdare bara för att hänga med, visar global forskning.   Numera är det nödvändigt att ha åtminstone grundläggande kunskaper i engelska i de flesta forskningssammanhang. Men samtidigt läg...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 26 april 10:47

  Tidsandan, från början ett tyskt begrepp, Zeistgeist, betyder tidsålderns och det dåvarande  samhällets anda och avser det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod. Det intressanta i begreppet är att Zeit...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards