Senaste inläggen

De fleste politikeres implicitte antagelse af, at danskerne klarer sig strålende på engelsk, må således være en elitær vrangforestilling, der reelt (omend skjult) deler danskerne op i A- og B-hold, ja, formentlig også i et C- og et D-hold.

 

Hanne Tange og Sharon Millar, der er hhv. lektor og professor på Aalborg Universitet, skrev i en kronik i efteråret 2014:

 

Är nedanstående slutsatser om undervisning på engelska i Danmark också tillämpliga på svenska förhållanden?


Citerat från Budstikken:


"Som engelskspecialister vil vi hævde, at godt engelsk kræver en investering i sprogundervisning fra folkeskole til universitet. Imidlertid viser vores forskning, at vi er oppe imod nogle meget faste forestillinger om danskeres engelskfærdighed. Et eksempel på en sådan forestilling er, at vi i Danmark uden videre problemer kan indføre engelsk som undervisningssprog. Det har givet reaktioner fra såvel studerende som undervisere, som har udtrykt utilfredshed med det faglige og sproglige niveau i den engelsksprogede undervisning. I interview fortæller underviserne, hvordan de oplever det som mindre tilfredsstillende, når de skal formidle en ofte meget specialiseret viden igennem engelsk. De mangler de nuancer og hverdagsregistre, der i en undervisningssituation bruges til at oversætte et abstrakt, teoretisk indhold til hverdagseksempler, der kan støtte de studerendes læring. En del af problemet er, at eksempelvis økonomer og ingeniører ikke har haft engelsk siden gymnasiet og derfor ikke er specielt godt rustede til at undervise på dette sprog. Men mange studerende har heller ikke de nødvendige sprogfærdigheder til at tilegne sig viden igennem engelsk. Det kommer blandt andet til udtryk på den måde, at de bliver mere tilbageholdende med at stille spørgsmål i timerne og deltage i faglige diskussioner.."14

 

-cj

 

 

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 maj 2020 08:00

Apropå svenska förkortningar! Ett exempel på att det går att komma på slagkraftiga och dessutom lättuttalade

förkortningar på svenska, låt vara i ett tråkigt sammanhang i just detta fall.


Man behöver alltså inte gå omvägen över engelska, vilket många felaktigt har inpräntats/intalat sig vara något slags mirakellur.


Sunt förnuft 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 18 maj 2020 20:06

Dagens Nyheter berättar idag:


”Sedan 27 mars har Jobbsprånget därför anordnat ett dussintal onlinesessioner med arbetsgivare och föreläsare som tipsar om hur man bäst marknadsför sig själv på arbetsmarknaden. De har exempelvis inkluderat tips från arbetsgivare om hur man skriver cv och Linkedin-experter. Hittills har drygt 1.000 nyanlända akademiker tagit del av sessionerna, som sker på engelska.

– De nyanlända är egentligen duktiga på svenska, men för att de ska komma igång så snabbt som möjligt så har vi valt att hålla dem på engelska, säger Alexandra Ridderstad.”


Så fick svenskan stryka på foten i detta sammanhang också!

 

Uppmärksam


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Axcess nr 4/2020 har publicerat  en artikel av Alfred Sjödin, i vilken det avslutningsvis heter:


”När lingvisterna ingriper i debatten skjuter de ofta bredvid målet. Med all rätt visar de att folk knappast skulle sluta att förstå varandra om man släppte särskrivandet fritt eller övergick från de-dem till dom-dom. Men att försvararna av äldre former tvingas till denna argumentation visar hur fullkomligt spelplanen behärskas av ett slags kommunikationsteknologer, vilka betraktar svenskan mer som ett dataprogram än som en levd realitet och en bärare av kulturvärden. Deras övertygelse att alla språk har förmågan att uttrycka vad det vara månde är naturligtvis betryggande men utgör knappast ett svar på den fråga man ställer sig. Kärleken till språket är en kärlek till specifika språk, specifika ord, former och klanger, inte till den mänskliga kommunikationsförmågan som sådan.


Att språket hela tiden förändras är en trivial sanning som även Viktor Rydberg var medveten om. Men han ville också ställa frågan ’åt hvad håll?’. Det borde vi också göra. Och i denna debatt borde fler värden än de instrumentella tas på allvar.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 maj 2020 16:47

Modersmålskredsen i Danmark gav ut tidskriften Budstikken 2007 - 2009, men avvecklade sin verksamhet i mars 2010. Språkförsvaret blev tillfrågat om vi ville lägga upp ett särskilt arkiv på vår webbplats, vilket vi inte tvekade att göra.  Eftersom Språkförsvaret ansåg att det var viktigt att artiklarna från Budstikken och Modersmålskredsens webbplats fanns tillgängliga för en bredare nordisk allmänhet, upprättades ett sådant arkiv. Arkivet, som omfattar åren 2007 - 2009, är eventuellt inte helt komplett. En del artiklar från Budstikken kan å andra sidan återfinnas som textdokument på olika ställen på webbplatsen.


Idag har det sista numret av Budstikken från 2018 lagts ut Språkförsvarets webbplats. Om läsarna undrar över tidsspannet 2009 – 2018, beror det på att numret också har karaktär av minnesnummer efter Arild Hald Kierkegaard, eldsjälen bakom Modersmålskredsen, som gick bort tidigt.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 maj 2020 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Eva Dahlgren - Ängeln i rummet


Söndagens svenskspråkiga dikt


Nu sover jag


Nu sover jag

i en mycket vacker

mycket gammal stad.

Nu sover jag

för första gången

med knäppta händer.

Och någon som inte känner mig

har strukit bort håret

från mitt ansikte.

Nu är jag

ingens lilla flicka längre.

Så nu behöver jag aldrig

känna mig övergiven mer.

När man är död

är man sannerligen död

och skiter i hur ledsen man var

medan man gick omkring här på jorden

och såg dum ut.


Kristina Lugn


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 maj 2020 13:12

Språkförsvaret fick idag en förfrågan om vi inte kunde lägga ut en länk till denna artikel, egentligen en reklamtext eller en s.k sponsrad text.  Vi saxar ur texten:


’’För amerikanska lärare är emellertid motivationen för att lära sig spanska inte i första hand  beroende av globala ekonomiska trender utan kanske mer relaterade till vad som händer på hemmaplan.


Betänk att 2018 uppgick spansktalande till 18 procent av USA:s befolkning, det är 60 miljoner människor! Och detta antal beräknas ha ökat till 30 procent år 2060 enligt Cervantesinstitutet i Spanien.


Med utgångspunkt från ovannämnda statistik innebär detta att i genomsnitt en av fem studenter i USA är spansktalande. Naturligtvis har en del delstater en högre andel spansktalande än andra.


De tio delstaterna i USA med de högsta andelarna återfinns nedan:


  1. New Mexico  48.5%
  2. Texas       39.1%
  3. California  38.9%
  4. Arizona     30.5%
  5. Nevada      28.5%
  6. Florida     24.9%
  7. Colorado    21.3%
  8. New Jersey  20%  
  9. New York    19%  
  10. Illinois    17%   ”

 Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 maj 2020 12:14

Får jag presentera webbplatsen Björnens entreprenad, som lyfter allt! Nu hjälps vi, alla goda krafter, åt att ge vårt språk ett rejält lyft inför framtiden!


 


Per-Owe 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards