Alla inlägg den 7 mars 2008

Solna ska få Skandinaviens största köpcentrum. Planerna presenterades i onsdags och bygget ska stå klart 2012 och ligga nära den nya nationalarenan, Swedbank Arena.


Köpcentrumet ska heta Mall of Scandinavia och innehålla 230 butiker i tre våningar och ett garage med 4.000 parkeringsplatser. På entrepenören Unibail-Rodamcos presskonferens förklarade också företagets vd Lars Johansson  valet av namn:


- Med ett projekt av denna storlek och internationella betydelse är vi stolta över att kalla köpcentret för Mall of Scandinavia. (Källa: Dagens Nyheter 5/3 2008)


Namnvalet kommenteras i Gabrielles blogg:


"Men fler gallerior ska vi ha tydligen. Solna ska nu lyckliggöras med en enorm sådan - den omnämns som supergalleria eller som megagalleria. Man passar samtidigt på att införa ett nytt ord i svenskan (svengelskan) för gallerian ska heta 'Mall of Scandinavia'. Hm, man kan inte beskylla dem för blygsamhet direkt… Och så detta användande av engelska i stället för svenska! Sverige är verkligen 'lill-USA'. Men vad ska begreppet heta i bestämd form: mallen? Blir det malls eller mallar i pluralis? Fast med tanke på det storstilade namnet kanske det aldrig behövs något i pluralis, det här blir 'the one and only' i Skandinavien."


Ordet "mall" på engelska har flera betydelser (beroende på vilken engelska det är fråga om): esplanad, gågata och köpcentrum. Här är det väl snarast köpcentrum som avses. Varifrån kommer vd:ns "stolthet" egentligen? Följer det av projektets storlek och "internationella betydelse" att köpcentret måste namnges på engelska? Det finns betydligt större gallerior i världen; världens största galleria lär vara South China Mall i Dongguan med över 1 500 affärer.  Förväntar man sig att kunder från hela världen ska strömma till det nya köpcentrat? Jag tror att initiativtagarna får vara glada om vanliga, utländska turister i Stockholm gör en avstickare till Solna.


Det intressanta är också vd:n "offensiva" hållning, att han basunerar ut sin "stolthet". Undrar om det inte fanns en viss osäkerhet i hans röst?


Per-Åke Lindblom


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards