Direktlänk till inlägg 30 juli 2009

JO-anmälan av regeringens engelskspråkiga e-postadresser

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 juli 2009 20:38


Såväl Språkförsvaret - se denna anmälan - som Olle Josephson har JO-anmält regeringens e-postadresser på engelska. Både Dagens Nyheter och Aftonbladet uppmärksammade den 29/7 Olle Josephsons anmälan liksom Språkförsvarets.


Aftonbladet berättar:


"Regeringskansliets informationschef Mari Ternbo förklarar att när e-postadresserna infördes för drygt tio år sedan gjordes bedömningen att de skulle användas huvudsakligen i utländska kontakter. Inom Sverige skulle andra mer traditionella kommunikationsmedel användas.

– Sedan har utvecklingen visat sig bli helt annorlunda, konstaterar hon och berättar att frågan är under beredning sedan i höstas."


Det märkliga är att de danska, norska och finländska regeringarna inte gjorde samma bedömning; i varje fall har de haft e-postadresser på de egna huvudspråken och nationalspråken alltsedan 2005, då Språkförsvaret senast undersökte saken och skrev till den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Men redan 2002 tog Mål-i-mun-betänkandet upp denna fråga.



"Gjorde bedömningen"? Ska detta förstås som att regeringskansliet en gång i tiden har gjort en felaktig bedömning, som måste rättas till?!? Har Sverige inte alltid legat i framkant vad gäller internetteknologi? Det tycks inte gälla regeringskansliet, som oavsett regeringskonstellation, på tio år lyckats undvika att rätta till ett begånget fel.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 mars 16:12

I och med att Lena Lind Palicki utsetts till ny chef för Språkrådet har det på sistone utbrutit en debatt i massmedierna om distinktionen ”de-dem” ska ersättas av ett enhets-”dom” eller inte. Det är en riktig skendiskussion. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 mars 11:03


Från Arbetarbladet 27 mars      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 15:00

 Lars Anders Johansson har skrivit en mycket intressant betraktelse om språk och klass, utifrån en pågående diskussion om fördelar respektive nackdelar med en ”dom-reform”. (opulens.se/opinion/kronikor/kampanjen-for-en-dom-reform-ar-ett-u...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 12:00

Pseudonymen Läranna berättade igår på Twitter:   ”På fortbildningen igår fick vi veta att vi lärare ska vara försiktiga med att använda bildspråk i vårt klassrumsspråk eftersom det finns elever som har ’svag koherens'. Man ska säga va...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Rickard Söderberg - Dagen är nära   Söndagens svenskspråkiga dikt   Näcken   Kvällens gullmoln fästet kransa. Älvorna på ängen dansa, och den bladbekrönta Näcken gigan rör i silverbäcken. Liten p...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Träna glosor med Ovido