Alla inlägg den 12 mars 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 mars 2009 21:43

 

Igår skickade Språkförsvaret – genom kontaktpersonerna - iväg en kommentar till den förslagna språklagen (lagrådsremissen) till kulturdepartementet respektive kulturutskottet. Språklagspropositionen innehåller nämligen vissa försämringar jämfört med den ursprungliga utredningen ”Värna språken”. Även om språklagspropositionen innebär ett stort steg framåt jämfört med tidigare, finns det ingen anledning för Språkförsvaret att hålla inne med sin kritik.


Se också Språkförsvarets remissvar angående "Värna språken".


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 mars 2009 20:05



Lunds Tekniska Högskola har nyligen antagit en språkpolicy för 2009 - 2011. Redan i vårt rundbrev till Sveriges högskolor och universitet den 8/7 2006 ställde Språkförsvaret frågan:


"Har er högskola antagit någon lokal språkplan, som avser att reglera förhållandet mellan svenska och engelska på ert lärosäte?"


Språkförsvarets "Förslag till språkpolitik för högskolan" den 12/10 2007 avslutas med orden:


"I väntan på en ny högskoleförordning bör de lokala universiteten och högskolorna uppmuntras att utarbeta lokala språkplaner. Detta är ett utmärkt sätt för att medvetandegöra såväl högskoleledningar som undervisande personal och studenter om språkfrågans betydelse: bättre en dålig språkplan än ingen alls. Den som vill spela på den europeiska eller globala arenan kan inte göra detta förutan grundlig debatt och eftertanke."


Högskoleverket har också rekommenderat - se remissvaret på "Värna språken" - att det utarbetas en ny högskoleförordning liksom att varje lärosäte bör ha en språkpolicy (se En högskola i världen 2008:15R). I språklagsremissen uttalas regeringens gillande av lokala språkplaner liksom att regeringen överväger en ny högskoleförordning:

"Det finns en medvetenhet inom utbildnings- och forskningsområdena om hur användningen av engelska på sikt kan påverka de nationella språkens ställning. Detta visar sig bl.a i att det vid vissa universitet och högskolor utarbetats språkliga handlingsprogram (sid. 19 - 20)."


För att återgå till Lunds Tekniska Högskolas språkpolicy så är den välbalanserad och genomarbetad. Förhoppningsvis kommer den att inspirera andra lärosäten att igångsätta eller påskynda arbetet med lokala språkplaner.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards