Direktlänk till inlägg 9 december 2010

“Crowdsourcing” igen

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 december 2010 14:02

 

Den 25 oktober skrev jag ett inlägg i denna nätdagbok om ”crowdsourcing”. Igår upptäckte jag webbplatsen weconverse  och blev positivt överraskad över att frågan om att hitta ett ersättningsord till ”crowdsourcing” diskuterades där redan i slutet av juni i år. Diskussionen utmynnade i ett tiotal förslag till ersättningsord.

 

Jag vill också anknyta till vad jag skrev i ett inlägg för en vecka sedan:

 

”Det räcker inte med att Språkrådet och olika termgrupper föreslår ersättningsord. De måste också ’vinna acceptans’, som Anders Lotsson, utgivare av Språksamt och medlem i Datatermgruppen, skrev till mig vid ett tillfälle. Därmed är allmänhetens hållning utslagsgivande för att ett visst språkbruk inte ska sprida sig och där kommer naturligtvis Språkförsvaret in. Det sägs att på Island sköts språkvården i första hand av allmänheten.”


Om samma allmänhet, inte bara professionella språkvårdare och språkvårdare, aktivt diskuterar och föreslår ersättningsord, finns det gott hopp om att mota onödiga engelska lånord i grind.

 

Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Tomas Hultberg

10 december 2010 15:10

Första gången jag hör ordet crowdsourcing, men jah gissar att det har med företeelser som WikiPedia att göra? Är det korrekt?

Nätverket Språkförsvaret

10 december 2010 21:42

Ja, det stämmer. Wikipedias grundare är dock kritisk mot termen. Egentligen är företeelsen, massbaserad problemlösning, inte ny under solen. Pyramiderna byggdes, anser de flesta historiker idag, av frivilliga bönder. Det nya är att mobiliseringen sker via - och på - nätet och att rent fysiska ansträngningar inte är nödvändiga.

Per-Åke Lindblom

 
Ingen bild

Tomas Hultberg

10 december 2010 23:58

Se där! Ett bra exempel på att ett inlånat ord kan funka braigare än ett inhemskt ersättningsord. Jag gissade ju ungefär vad det handlade om utan att ha hört ordet innan. Hade någon sagt massbaserad problemlösning hade jag inte haft en chans att förstå.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

11 december 2010 21:14

Jag har mycket svårt att förstå att "crowdsourcing" skulle vara mer genomskinligt än "massbaserad problemlösning". Det finns kanske i för sig bättre ersättingsord - se de förslag som vaskades fram på webbplatsen weconverse. "Crowd" har en massa betydelser som folkhop, massa etc. på engelska och verbet "source" betyder att hämta från en källa eller ange som källa. Jag slår vad om att ordet "crowdsourcing" inte ens är genomskinligt för de som har engelska som modersmål. Eftersom det är en ny term, måste termen förknippas och förklaras med hjälp av fenomen som Wikipedia, kollektivt frivilligarbete med olika dataprogram på nätet o.s.v

 
Ingen bild

Tomas Hultberg

12 december 2010 22:35

Nä, jag hade väl bara tur som lyckades genomskåda vad ordet syftade på. Men massbaserad hade jag gått bet på om jag så försökt i hundra år. För övrigt är väl svenska språket fyllt av ord och uttryck som måste förknippas och förklaras? Eller hur genomskinliga är de svenska orden för det som på danska heter smörrebröd? Macka eller smörgås? Eller hur uppenbart är det från franskan inlånade ordet evenemang? Varför säger ingen händelse istället? Kanske för att vi har en viss förkärlek åt att uttrycka oss konceptuellt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 okt 21:35

Detta är en kommentar till Per-Owe Albinsson inlägg ”Svenskan måste vara det viktigaste språket i Sverige för alla” från den 21/10 2020. Han skriver inledningsvis:   ”Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 okt 08:00

I dag, den 21 oktober 2020, publicerar Spaniens största dagstidning El País en artikel med rubriken ”20 anglicismos nuevos cada día”. Den refererar till den forskning som bedrivs av Elena Álvarez Mellado vid University of Southern Califor...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 okt 21:28

Ur dagens GP!   Kommentar:   Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i debatten är att svenska måste vara det v i k t i g a s t e språket i Sverige för alla - såväl infödda som invandrade. Viktigare än såväl den förrädiska e...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 okt 12:54

Helena Reierstam har skrivit en avhandling, ”Assessment in Multilingual Schools”,  en jämförande och blandad metodstudie av lärares bedömningsgrunder och språkinlärares praktiker – CLIL (Integrerad innehålls – och språkinlärni...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 19:18

(Mail till insidan@dn.se idag till DN)   Idag s 10: Den mindre blygsamma ( journalisten förstår inte ordet, menar blyga)... minns tillbaka på (kontamination av tänker tillbaka på och minns). I en och samma mening! Törs jag ens fortsätta läsa? Vil...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se