Direktlänk till inlägg 6 maj 2014

Några artister sjunger fortfarande på sina modersmål i Eurovisionens schlagertävling

Det verkar som det bara är fyra länder i Eurovisionens schlagertävling 2014, vars artister kommer att sjunga på sina modersmål: Frankrike, Italien, Montenegro och Portugal. I övrigt är det engelska som gäller. Vad är det för fel på de övriga språken egentligen?


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Roger Eliasson

7 maj 2014 12:58

Heder åt de länder som använder sina egna språk.

 
Ingen bild

Roger Eliasson

7 maj 2014 13:18

Det är givetvis inget "fel" att använda sitt eget språk. All heder åt de länder som fortsätter att göra det. Några tycker nog att det är ett exempel på globaliseringens välsignelser, då nu hela Europa blir som en enda stor (engelsksjungande) familj. Jag tror att man övervärderar vikten av att sjunga på engelska alldeles väldigt. Få bryr sig väl egentligen om vad man sjunger om. Sverige var väl i stort sett lika framgångsrika på den tiden vi höll oss till vårt eget språk. Vinsten av en framgång i Eurovisionstävlingen är normalt sett mycket begränsad. Glöm inte heller att det finns stora områden i Europa där kunskaperna i engelska nog inte är så stora som vi inbillar oss att de är här hemma.

 
Ingen bild

euro

8 maj 2014 10:45

Vid Eurovision 2013 var det 7 länder utav 26 som sjöng på annat språk än engelska i finalen, så det är en klar minskning. Det kan naturligtvis vara en fördel att sjunga på ett språk som många förstår, men det ger inte automatiskt en finalplats. Estlands bidrag på estniska gick vidare till final både 2012 (6:a) och 2013 (20) men deras bidrag i år på engelska kom inte vidare vid uttagningen i tisdags. Men visst, bidrag på engelska ger något fler poäng i snitt enligt en undersökning. Jag tror ändå att vissa låtar gör sig bättre på det egna språket. Islands bidrag från 2013 är ett exempel på detta (finns på Youtube). När vi ändå är på Youtube så kan vi också se att de lite äldre svenska eurovisionslåtarna "Evighet" och "Tusen och en natt" har minst lika många träffar som de engelska versionerna. Det är synd att vi inte längre åtminstone har låtar på båda språken.

 
Ingen bild

euro

9 maj 2014 11:50

Det här gäller inte Eurovision, men om man är intresserad av att höra en och samma sång på ett otal språk (minst 40) med sångare från respektive land kan man gå in på Youtube och söka upp Frozen Slå dig fri eller Frozen Let it go swedish (norwegian, german...). Den svenska musikalartisten Annika Herlitz gör den svenska versionen med den äran.

 
Göran

Göran

9 maj 2014 20:35

Du glömmer Storbrittanien, Irland och Malta. Deras modersmål ÄR ju engelska... :-/

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

inga johansson

9 maj 2014 20:57

1982 kunde man sjunga på tyska
http://www.youtube.com/watch?v=GvD8Y6gr9lk
strax därefter översatt till esperanto
http://kantaro.ikso.net/iom_da_paco

 
Ingen bild

inga johansson

10 maj 2014 16:05

När får vi höra någon sjunga på Maltesiska?
Så här ser maltesisk text ut, Det handlar om språkdemokrati:
1. Demokrazija
Sistema ta’ komunikazzjoni, li tagħti privileġġ qawwi lil xi nies, u titlob minn oħrajn li jinvestu snin sħaħ ta’ xogħol biex imbagħad jilħqu grad aktar baxx ta’ riżultat, tmur bażikament kontra d-demokrazija. Għalkemm bħal kull lingwa oħra l-Esperanto mhux perfett, imma jogħla fuq kull rival fejn tidħol l-ugwaljanza dinjija tal-komunikazzjoni.
Aħna ngħidu li, meta l-lingwi ma jkunux fuq l-istess livell, il-ftehim ukoll ma jkunx fuq l-istess livell, ukoll internazzjonalment. Aħna moviment għal ftehim internazzjonali.

översatt till svenska
Demokrati
Ett system för kommunikation som ger vissa människor fördelar på livstid, och som kräver att andra ska investera flera års ansträngningar för att uppnå en förmåga som ändå blir otillräcklig, är i grunden odemokratiskt. Fastän esperanto, precis som alla andra språk, inte är fullkomligt, överträffar det alla alternativ när det gäller jämlik global kommunikation.
Vi påstår att språklig ojämlikhet leder till ojämlik kommunikation på alla nivåer, inklusive den internationella.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 19:18

(Mail till insidan@dn.se idag till DN)   Idag s 10: Den mindre blygsamma ( journalisten förstår inte ordet, menar blyga)... minns tillbaka på (kontamination av tänker tillbaka på och minns). I en och samma mening! Törs jag ens fortsätta läsa? Vil...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 okt 12:31

Ulrika Lindahl skrev den 28 april på ETC:   ”Det är inte någon hemlighet varför ojämlikheten har ökat. Dels har klyftorna i hela samhället ökat, vilket framför allt syns i boendesegregationen. Olika klasser bor på olika ställen. Och det syn...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 okt 14:35

Igår gjorde Jonas Borelius på "Språkförsvarets vänner" på Facebook följande iakttagelse:   "Idag lördagen den 17 oktober klockan 21:40 så pratas det följande språk på våra vanligaste SVENSKA TV-kanaler:   SVT1: Engelska SVT2: Engelska TV3...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Arja Saijonmaa - Höstvisa   Söndagens svenskspråkiga dikt   Höst   Hösten städar sig själv med vindar. Under lönnarna lyser det åter så som vi år efter år blivit vana att se: Lövkronornas ljust be...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 okt 10:00

På Språkförsvarets webbplats pågår en debatt om modersmålsundervisningen i svenska skolor, föranledd av ett illa genomtänkt förslag från KD om nedläggning.  Den här debatten blossar upp då och då. Tyvärr bygger den rätt ofta på okunskap. Jag vill där...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se