Direktlänk till inlägg 28 april 2015

Säg det på franska i Frankrike

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 april 2015 20:18


I radions Språket berättades idag om att anglifieringen i Frankrike nu har nått sådana dimensioner att den franska motsvarigheten till Granskningsnämnden för radio och tv startat kampanjen Dites-le en français för att uppmärksamma det moderna men onödiga användandet av engelska ord och begrepp i massmedia. (Trots att det till och med finns en lag som förbjuder medverkande i radio och tv att använda engelska ord om det finns franska motsvarigheter.)  Veckan mellan 14 och 22 mars utnämndes till Semaine de la langue française et de la francophonie. Man har även visat filmen "Stoppa anglicismen" i tv.


Det är illa att anglofåneriet brer ut sig även i ett så stolt och självmedvetet land som Frankrike, men samtidigt ett gott tecken att det finns motkrafter och att fenomenet uppmärksammas på det här viset. Undrar när den svenska granskningsnämnden instiftar en "Svenska språkets vecka" i Sverige, med hänvisning till det allmännas särskilda ansvar för svenska språket, som det talas om i språklagen?  


Här är en länk till Språket. Inslaget kommer ca 16 minuter in i programmet.


Apropå franska måste jag berömma tv:s Babel och Jessica Gedin, som i senaste programmet intervjuade den franske författaren Édouard Louis på hans eget språk. Alltid trevligt att i media höra folk från andra språkområden än det engelska intervjuas på sitt eget språk.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

30 april 2015 23:11

Tre ord, som jag la märke till och som inte går att göra till franska:
Of course, hot-dog och football.
Det sistnämnda vållar samma problem i esperanto, som kallar sporten för
Futbalo - det logiska namnet vore piedpilkludado.
Futo på svenska: Fot är en längdenhet.
balo = En bal är en typ av högtidlig tillställning med pardans.
Mycket egendomligt, men tyvärr en anglisism/neologism

 
Ingen bild

Susanne L-A

1 maj 2015 14:42

Of course = Bien sur, bien entendu. Personen i progammet sa of course på skoj, som det verkade.
När det gäller hot dog så påpekades i programmet att fransmännen precis som svenskarna ju hade kunnat hitta på en egen motsvarighet om de hade velat, och man jämförde med "varm korv".
Och football är ju mycket enklare att direktöversätta till andra germanska språk - fotboll, fussball, osv. Romanska språk bildar ju inte sammansatta ord på samma sätt.

Ett engelskt ord som jag själv la märke till användes ofta i franskan när jag kom till Frankrike första gången 1978 var "leader" för politiska ledare. Märkligt att de inte har något eget ord, kan tyckas. Men när jag slår upp "ledare" i mitt svensk-franska lexikon från 1954 ser jag att redan då användes ordet "leader" om just politiska ledare. Säkert införlivades ordet i franskan i samband med andra världskrigets slut.

 
Ingen bild

inga johansson

1 maj 2015 17:16

jag citerar min favorit Wikipedia:
« Leadership » vient de l'anglais leader, le chef....
Le leadership se manifeste dans quatre domaines principaux....
Praktiskt att veta att "leadership" är maskulint böjt - le leadership
Motsvarande ord på tyska är feminint - die Menschenführung

 
Ingen bild

ott dogg

5 maj 2015 10:29

Jag har tidigare efterlyst en vetenskaplig term för detta att man vill slänga sig med främmande ord i tron att det låter bättre, trots att det för utomstående låter fånigt. Det senare vet man väl inte om. Jag har sett samma fenomen i många språk, inklusive engelskan. Det dämpas förstås något om man är medveten om det egna språkets prestige.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 30 sept 08:00

Europarådets expertkommitté har nyligen i en rapport förklarat:   ”Dessutom har det älvdalska samhällets och dess talares ansträngningar resulterat i flera finansieringsansökningar till myndigheter och som en konsekvens hjälpt älvdalskan at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se