Direktlänk till inlägg 1 januari 2016

Behövs inte svenska i byggbranschen?

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 januari 2016 16:04

”I vilken verklighet lever LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson? Inte i min i alla fall. ”


Så reagerar min sambo när han läser Thorwaldssons uttalande:”… inom industrin och byggsektorn där man kan klara sig med engelska.”


Min sambo exemplifierar med hur verkligheten ser ut i ett riktigt stort ombyggnadsprojekt i Sverige. Han arbetar som installationsledare på elkraftsidan i ett projekt där i storleksord­ningen 400 elektriker har hyrts in varav merparten från utlandet. Elektrikerna kommer från Polen, Slovakien, Slovenien och ytterligare några europeiska länder. De är som regel duktiga yrkesmän. Men av dessa inhyrda elektriker kan bara ett fåtal någon engelska och som regel en ganska bristfällig sådan. Ytterligare en handfull kan lite tyska. Övriga talar bara sitt eget modersmål. Kommunikationen sker via deras arbetsledare som instruerar dem på deras eget språk.


Vad talar för att de flyktingar som nu kommer till Sverige behärskar engelska bättre än dessa yrkesmän från Östeuropa och Centraleuropa?


Inom bygg- och installationssektorn är det för en säker arbetsmiljö viktigt att de yrkes­verksamma har ett gemensamt språk. Inte minst viktigt är det för säkerheten på elkraftsidan. Därför bör de som kommer till Sverige lära sig svenska så snabbt som möjligt. Det är bara naivt att som Thorwaldsson tro att engelska fungerar i byggbranschen. Inte ens alla Thorwaldssons egna medlemmar förstår och talar engelska.


Det ena goda behöver inte förta det andra. Fokus för LO-basen borde vara att flyktingarna både får ett jobb och får en aktiv inlärning av svenska på arbetsplatsen.


Hur har Thorvaldsson annars tänkt sig att de nyanlända yrkesmännen utan kunskaper i svenska ska integreras i en i stort sett endast svensktalande arbetsmiljö?


Kerstin Johansson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 nov 08:00

  Söndagens svenskspråkiga sång   Fred Åkerström - Jag ger dig min morgon   Söndagens svenskspråkiga dikt   C-dur   När han kom ner på gatan efter kärleksmötet virvlade snö i luften. Vintern hade kommit medan de låg hos varann...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 nov 08:00

I lokaltidningarna i Dalarna kan man läsa om problem med att få till isen på en isanläggning:   Den 29 oktober hade Jan Forsberg förhoppningen att istillverkningen möjligen skulle kunna starta 9 november. I det läget visste man inte om skadan i kyl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 nov 15:55

Svenska Akademiens ordbok (SAOB) definierar ordklassen preposition på följande sätt: ”typ av (kort) ord som normalt står fram­för ett substantiv”. Ordet, kan man vidare läsa, kommer från latinets ”præposit’io” som betyde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 nov 14:54

Kommentar  till insändare av C-G Pernbring med rubriken ”Alla skolor ska ha svenska som huvudspråk”, publicerad den 19 november.   Jag är helt ense med C-G Pernbrings kritik mot att engelska fungerar som huvudsakligt undervisningssprå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 nov 08:00

Linda Hedenljung, journalist på Östersunds-Posten, har granskat hur Östersunds kommun hanterat Internationella engelska skolans etablering på orten. Hon intervjuades i Läraren och fick fyra frågor. Den första löd:   ”1. Vad är det egentlige...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se