Alla inlägg den 3 juni 2017

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 juni 2017 08:00

Älvdalska på Wikipedia!

https://incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/ovd


Wikipedia har kvalificerat älvdalska som ett POTENTIELLT språk för en egen version av Wikipedia. Det är inte tillåtet med egna versioner av Wikipedia för dialekter, så en älvdalsk version befäster älvdalskans status som språk istället för dialekt. För att älvdalska ska bli ett språk på Wikipedia, måste dock först följande KRAV vara uppfyllda:


1. Wikipedias användargränssnitt (dvs. själva hemsidan Wikipedia) ska översättas till älvdalska (totalt rör det sig om ca 500 ganska korta textmeddelanden som ska översättas).

2. Minst tre personer ska ganska regelbundet (de ska vara markerade som aktiva på hemsidan) och under en längre period (några månader) arbeta med att skapa och redigera artiklar för den älvdalska test-versionen av Wikipedia.


Om ovanstående villkor (1 och 2) är uppfyllda så finns det goda förutsättningar för att en kommitté därefter kommer att godkänna älvdalska som ytterligare ett eget språk. Testversionen kommer därefter publiceras som en riktig version av Wikipedia.


Enligt Wikipedias språkpolicy, ska alla ha jämlik tillgång till Wikipedia, och innehållet ska inte styras av någon enskild politisk organisation och/eller förening. Var och en har därför möjlighet att bidra till att uppfylla kraven 1 och 2 här ovanför. Skriv gärna en kommentar här under, t.ex om du har några frågor eller om du bara vill vara så vänligt att berätta för andra om att du är intresserad av att hjälpa till med att uppfylla krav 1 och/eller krav 2 här ovanför.


För att översätta Wikipedias gränssnitt, gå till denna sida:

https://translatewiki.net/w/i.php… (OBS! Du måste först registrera dig och logga in för att kunna översätta meddelanden)


För att redigera test-versionen av den älvdalska Wikipedia-sidan, gå till denna sida:

https://incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/ovd (OBS! Jag tror du behöver registrera dig och logga in för att kunna redigera test-versionen av Wikipedia på älvdalska)


Här är information om gällande förfrågan att skapa en älvdalsk version av Wikipedia:

https://meta.wikimedia.org/…/Requests…/Wikipedia_Elfdalian_2


Översättningsportal för älvdalska på translatewiki:

https://translatewiki.net/wiki/Portal:Ovd


Språkpolicy - beskriver processen:

https://meta.wikimedia.org/wiki/Language_proposal_policy


MVH
Martin Wiss

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards